Сенатът одобри новия американски главнокомандващ в Ирак

Сенатът одобри новия американски главнокомандващ в Ирак

Сенатът на САЩ единодушно гласува назначението на генерал-лейтенат Дейвид Петреъс за главнокомандващ на войските на САЩ в Ирак, съобщи в петък АП. Петреъс ще смени на този пост генерал Джордж Кейси, който е номиниран за командващ на американските сухопътни сили.

54-годишният Петреъс на два пъти е бил в Ирак, като е прекарал там общо около две години. По време на нахлуването на американските войски в Ирак през март 2003 г. той е командвал 101 въздушно-десантна дивизия. През 2004-2005 г. е ръководил програмата за подготовка на новата иракска армия.

Според лидера на републиканците в Сената Мич Макконъли “сега имаме най-добрият генерал, който да ръководи операциите в Ирак. Освен него, с това никой друг няма да се справи. Трябва да му дадем шанс”.

Самият Петреъс, малко преди назначението си, в реч пред Конгреса определи ситуацията в Ирак като “ужасна”, но и изрази увереност в правилността на стратегията, избрана от Джордж Буш, като отбеляза, че тя “ще работи”, ако иракските власти окажат на САЩ необходимата военна помощ при отпора на въоръжените терористи.

Единодушното одобрение от страна на Сената на кандидатурата на Петреъс противоречи на общото за мнозинството американски конгресмени неприемане на стратегията на Джордж Буш, който обяви, че ще изпрати в Ирак допълнително 21 500 войници.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?