Сенатът опитва да попречи на Тръмп да отмени еднолично санкциите срещу Русия

Белият дом с уклончива позиция за санкциите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група американски сенатори начело с републиканеца Линдзи Греъм внесе в Сената на САЩ законопроект, който изисква Конгресът да одобри евентуално еднолично решение на президента Доналд Тръмп да отменя санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

"Причина за внасянето на този законопроект са изявленията на президента, които чухме по-рано, за възможно отслабване или отмяна на санкциите. Документът предвижда консултации с Конгреса и при необходимост предприемане на действия, ако президентът реши да промени нашата политика по действащите санкции без широка подкрепа и разбирателство с Конгреса", заявиха авторите на законопроекта преди внасянето му.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира този въпрос по време на редовния си брифинг в сряда. "Не искам да изпреварвам нещата и да коментирам още неразглеждан законопроект", каза той.

Спайсър напомни, че САЩ са въвели "два комплекта санкции" - след анексирането на Крим от Русия и във връзка с конфликта в Източна Украйна. Позовавайки се на изказване на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, той повтори, че санкциите заради Крим ще бъдат снети само след връщането на полуострова в състава на Украйна. За възможността за отмяна на останалите ограничения Спайсър замълча.

Руското ръководство смята политиката на санкции за "доста деструктивна"; според Кремъл тя вреди и на едната, и на другата страна, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на молба да коментира новото законодателно предложение на американски сенатори за санкции срещу федерацията. Той обаче не коментира самия документ, уточнява ТАСС.

Вътрешноукраинският конфликт не може да бъде обект на сделка между САЩ и Русия, заяви говорителят, помолен да коментира публикации в западни медии, че Вашингтон и Кремъл подготвят "голяма сделка" за уреждане на конфликта в Украйна.

"Още по-малко обект на сделка може да бъде съдбата на хората, живеещи в Донбас и в момента фактически отритнати от собствената си държава", каза Песков, говорейки за сепаратистите в Източна Украйна, водещи бойни действия срещу сили на Киев.

Русия се надява САЩ да използват своето влияние, за да убедят Киев "да изпълни ангажиментите за осъществяване на договореностите от Минск, също и да се откаже от агресивната политика в решаването на този проблем", каза говорителят на Кремъл.

Русия и САЩ споделят схващането, че борбата с тероризма трябва да е приоритет в двустранното сътрудничество, Заяви Песков по повод подготвяната среща между двамата държавни лидери - Владимир Путин и Доналд Тръмп.

"Има общо разбиране, че приоритет безспорно може и трябва да бъде (сътрудничеството) в борбата с тероризма и "Ислямска държава", каза Песков. "По останалите възможности ще се работи, след като стане ясен форматът" на срещата, добави той.

"Все още няма нищо конкретно", що се отнася до времето и формата на евентуалната среща, допълни Песков.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?