Сенатът: Русия се е намесила в изборите, за да помогне на Тръмп

Сенатът: Русия се е намесила в изборите, за да помогне на Тръмп

Русия и лично президентът Владимир Путин са се намесили в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да помогнат на Доналд Тръмп да ги спечели. Това се казва в доклад на американски сенатори от двете основни партии в Съединените шати. 

Докладът на сенатската комисия за разузнаването подкрепя изводите на американските разузнавателни служби и изразява становище, че оценката на разузнаването се опира на смислен анализ, който не е бил политически повлиян.
 
Руските дейности преди изборния ден през 2016 г. са "съществена ескалация в дългата история на руски опити за намеса във вътрешната политика на САЩ", се казва в доклада.
 
Този доклад е оповестен по-малко от две седмици преди срещата на върха между Тръмп и Путин във Финландия, а през ноември в САЩ ще се произведат междинни избори за Конгрес, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
 
Тръмп редовно изразява съмнения или направо отрича Русия да се е месила в изборите в негова полза. В момента тази евентуална намеса е предмет на разследване от специален прокурор, което според Тръмп е лов на вещици.
 
"Руските усилия са били обхватни и високоусъвършенствани, а целите им са били да се подкопае доверието в демократичния процес, да се навреди на държавния секретар (Хилари) Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп", заяви заместник-председателят на комисията Марк Уорнър.
 
В доклада се казва, че Русия е използвала кибероперации и пропаганда в преследване на целите си.
   

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?