Сенатът в Бразилия отстрани временно президента Дилма Русеф

Тя призова привържениците си да се мобилизират срещу преврата

Сенатът в Бразилия отстрани временно президента Дилма Русеф

Сенатът в Бразилия отстрани временно президента Дилма Русеф, за да бъде съдена по обвинение, че е нарушила бюджетните закони.

Решението е взето с 55 гласа при необходими 41, и 22 против, след продължило над 20 часа заседание. То означава, че Русеф ще е отстранена от длъжност за срок от 180 дни, а през това време задълженията ѝ ще се изпълняват от вицепрезидента Мишел Темер.

За период не по-дълъг от 180 дни сенаторите трябва да проучат обвиненията, повдигнати към Русеф от инициаторите на процеса на импийчмънт на президентката. Ако в крайна сметка Сенатът не се съгласи с тези аргументи, Русеф ще бъде възстановена на поста. В противен случай Темер ще остане и.д. президент до изборите през 2018 г.

Ако в края на процеса две трети от сенаторите намерят Русеф за виновна, тя ще бъде свалена окончателно от власт.
 
Първата жена президент на Бразилия ще отседне с майка си в резиденцията "Алворада", докато трае процесът срещу нея.  Tя разпусна правителството си и Мишел Темер ще трябва да сформира нов кабинет. 

Кой е Мишел Темер?

Куртоазен, дискретен, отстъпчив: бразилският вицепрезидент Мишел Темер изглежда беше приел безропотно почетната си второстепенна роля. . . докато не натисна спусъка, за да превземе президентското кресло на Дилма Русеф, отбелязва Франс прес.

Бразилският Сенат гласува днес да започне процедура за отстраняване на непопулярната лява лидерка и за временно прекратяване на мандата (за срок до 180 дни) в очакване на окончателно решение за бъдещето ѝ.

Още

Русеф призова сънародниците си да кажат "не" на преврата

 
"Може да съм допускала грешки, но не съм извършила престъпление", посочи Русеф в реч, преди да напусне президентския дворец "Планалто", съпроводена от десетки свои привърженици.
 
Тя нарече процедурата по импийчмънт "мошеничество" и държавен преврат", скалъпен от нейни противници, жадни да заграбят властта и да отменят или орежат социалните програми. 
 
Това е трагичен момент за младата бразилска демокрация, каза досегашният държавен глава.
 
"Когато избран президент е временно отстранен от длъжност заради престъпление, каквото не съм извършила, това наричаме не импийчмънт, а преврат. Те се опитват да постигнат със сила нещо, което не успяха чрез гласуване", каза тя.
 
"Аз съм жертва на юридически и политически фарс, но ще продължа. Съдбата многократно ме е изправяла пред предизвикателства, големи изпитания. Някои от тях изглеждаха непреодолими, но въпреки това успях да ги превъзмогна. Преживяла съм мъчения, а сега отново преживявам болка - от несправедливостта", каза Русеф.
 
Обвиненията

Тя е обвинявана, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г.

Миналата седмица тя беше замесена и в корупционния скандал с държавната петролна компания  "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Часове пред гласуването в Сената в. "Естадо де Сао Пауло" съобщи, че тя вече е събрала личните си вещи от кабинета ѝ в президентския дворец "Планалто" и ги е изпратила в резиденцията "Алворада".

Обсъждането на отстраняването на Русеф в Сената протече на фона на сблъсъци между нейни поддръжници и противници, които организираха шествия в няколко града на страната.

Бразилската полицията използва сълзотворен газ срещу нейни привърженици, които хвърляха димки и бутилки по униформените пред Сената в столицата, предаде Асошиейтед прес. Протести имаше и в Сао Пауло и Рио де Жанейро.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?