Сенатът в САЩ одобри затягането на финансовата регулация

Американският Сенат одобри окончателно най-мащабната реформа на финансовите регулации в страната от десетилетия насам.

Документът, разработен от администрацията на президента Барак Обама с цел да да предотврати повторение на глобалната финансова криза, бе приет с 60 гласа "за" срещу 39 "против".

Това е голяма победа на Обама, след месеци на политически битки и отпор от страна на Уолстрийт.

"Дори преди финансовата криза, която доведе до рецесия, аз говорих пред Уолстрийт за нуждата от реформи, подчинени на здрав разум, които да предпазят потребителите и икономиката ни като цяло", каза Обама след гласуването на проекта в четвъртък.

"Но кризата дойде и по този начин само подчерта необходимостта за такава реформа, каквато Сенатът прие днес. Такава реформа, която да защитава потребителите, когато правят ипотека или кредитна карта; реформа, която ще предотврати този вид сенчести сделки, които доведоха до тази криза; реформа, която няма да допусне никога повече данъкоплатците да плащат за грешки на Уолстрийт", заяви Обама.

Новото законодателство променя изцяло правилата, по които работи финансовата система в САЩ, отбелязва агенция Блумбърг.

На банките се забранява да осъществяват операции на финансовите пазари за сметка на собствени средства. Предвижда се да бъде ограничен размерът на банките, тъй като колкото по-големи са кредитните институции, толкова по-голям е рискът за цялата финансова система, при евентуален техен банкрут.

Големите банки ще бъдат задължени да увеличат размера на капитала, с който разполагат като резерв като мярка срещу лоши кредити. Изискването обаче влиза в сила след пет години, тъй като правителството не иска да подтиква банките към нови заеми в момент, когато икономиката все още се възстановява.

Банките ще могат да инвестират максимум 3% от собствения си капитал в спекулативен бизнес като хедж фондове и др.

Разработена е схема за ликвидация на банкрутирали финансови компании, която ще позволи да се минимизират последствията за цялата икономика.

Новото законодателство предвижда засилен контрол върху кредитите и други операции.

Освен това ще бъде създадена специална агенция за борба с финансови машинации.

На 30 юни проектът бе одобрен и от Камарата на представителите. След като вече е гласуван в Сената, трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила, което се очаква да стане до седмица.

Против проекта са представители на опозиционната Републиканска партия, които изразиха опасения, на новите регулации може да подкопаят конкурентноспособността на американската икономика.

Обама защити закона с думите, че новите разпоредби ще спомогнат за изграждането на "иновативна, креативна и конкурентоспособна" икономика, която ще бъде по-малко податлива на паника и няма да принуждава данъкоплатците да плащат да грешките на "гигантите" на Уолстрийт.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?