Сенатът вероятно също ще отхвърли извънредното положение на Тръмп

Сенатът вероятно също ще отхвърли извънредното положение на Тръмп

Водачът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл призна, че сенаторите най-вероятно също ще отхвърлят извънредното положение, с което президентът Доналд Тръмп се опитва да заобиколи Конгреса, за да финансира строежа на стена по границата с Мексико, съобщи Франс прес.

Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство, на 26 февруари отхвърли националното извънредно положение, обявено с указ от президента.

Сенатът с републиканско мнозинство (53 от общо 100 сенатори) трябва да се произнесе по въпроса в близките дни.

Четирима сенатори републиканци вече заявиха, че ще гласуват заедно с демократите против президентския указ, а мнозина други изразиха възражения към извънредната мярка, която според тях надхвърля президентските правомощия.

Тръмп заяви, че ако и Сенатът отхвърли извънредното положение, той ще наложи вето, което Конгресът трудно може да преодолее, тъй като за това е необходимо мнозинство от две трети в двете камари.

"Аз бях един от онези, които се надяваха, че президентът няма да прибегне до варианта за национално извънредно положение", каза Мич Макконъл и добави, че направил опит да разубеди Тръмп, но без успех. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?