Сенатори обжалват пред Конституционния съвет френския закон за арменския геноцид

Френски сенатори обжалваха пред Конституционния съвет на страната закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид, предаде Франс прес във вторник. Приет на 23 януари, този акт разгневи Турция, важен стратегически партньор на Франция, напомня агенцията.

За моменат са събрани 72 подписа на сенатори - и от левицата и от десницата, при положение, че само 60 са достатъчни, за да  бъде сезиран Конституционният съвет. Инициатор на подписката е групата на Европейския демократичен и социален сбор, обединяваща главно левоцентристи.

Съветът може да забрани закон, който сметне за противоконституционен, ако бъде сезиран от 60 сенатори, 60 депутати, държавния глава или председателя на някоя от двете парламентарни камари.

Протестът на сенаторите блокира процедурата, според която президентът обнародва закона и той влиза в сила в 15-дневен срок след приемането на текста, ако последният не бъде оспорен. Конституционният съвет трябва да се произнесе в едномесечен срок, който може да бъде съкратен до осем дни по искане на правителството.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?