Сенатори: Саудитският престолонаследник е дирижирал убийството на Хашоги

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм говори пред репортери след изслушването на директора на ЦРУ.

Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл информира днес лидерите на Сената по случая с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, докато сенаторите обмислят наказание за дългогодишния близкоизточен съюзник на Вашингтон заради убийството, предаде Асошиейтед прес.

Директорката на ЦРУ се срещна с малка група сенатори, включваща лидерите на Сената и членове на ключови комисии по националната сигурност.

След изслушването на Хаспъл двама сенатори републиканци заявиха, че сега са по-сигурни от всякога, че саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, е виновен за убийството на журналиста, отбелязва Ройтерс.

"Трябва да се направиш на сляп, за да не стигнеш до извода, че това е дирижирано и организирано от хора под командването на престолонаследника", заяви пред репортери сенатор Линдзи Греъм.

Изобщо не се съмнявам, че саудитският престолонаследник е дирижирал убийството и е бил в течение на ситуацията през цялото време, каза колегата му Боб Коркър, цитиран от Франс прес.

Очаква се следващите две седмици Джина Хаспъл да информира за случая с убийството на Хашоги председателите и членове на възлови комисии в Камарата на представителите, каза пред Ройтерс запознат източник.

На 13 декември всички членове на Камарата ще бъдат информирани по случая от висши представители на правителството.

Сенатори и от двете партии се разгневиха миналата седмица, че Хаспъл не участва тогава в заседание при закрити врата с висши правителствени представители, посветено на случая с убийството на Хашоги и реакцията на САЩ, каквато според мнозина сенатори липсва.

Преди вчерашното изслушване някои сенатори разкритикуваха решението заключенията на ЦРУ във връзка с убийството да бъдат представени пред ограничен брой техни колеги. Сенатор Ранд Пол го нарече "смехотворно". "Защо да не знаят всички сенатори какво става?, запита той в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят