Сенаторите засилват атаките си срещу Ръмсфелд заради Ирак

Сенатори-демократи организираха истински кръстосан разпит на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. Последните слушания в сенатската комисия по въоръжените сили, посветени на Ирак, се превърнаха в истинско мъчение за Ръмсфелд, който беше подложен на най-сериозното си вътрешнополитическо изпитание от месеци насам.

Основните теми, около които се въртяха въпросите на сенаторите, бяха свързани с числеността на американския контингент в Ирак, с цената, необходима за неговата поддръжка и с очакваната продължителност на неговия престой. Пред комисията, освен Ръмсфелд, се изправи и генерал Томи Франкс, който ръководеше военните действия срещу армията на Саддам Хюсеин.

Генерал Франкс заяви пред членовете на комисията, че продължаващите насилия и несигурността в Ирак едва ли ще доведе в обозримо бъдеще до намаляване на числеността на американската армия. В момента САЩ разполагат с 145 хиляди свои войници, които, според Пентагона, в момента трудно могат да бъдат редуцирани.

Притиснат от сенаторите-демократи в комисията пък Доналд Ръмсфелд каза, че месечната издръжка на този контингент струва на бюджета 3,9 милиарда долара. Според експертите на Пентагона, това е сумата за поддръжка на армията в Ирак, като в тази цифра влизат разходите за военните операции, за гориво, транспорт, храна и техническо осигуряване. В сумата не влиза цената за възстановяването на Ирак. Цифрата 3.9 милиарда е почти два пъти по-голяма в сравнение с онези два милиарда долара месечно, която администрацията твърдеше, че са ѝ необходими през месец април. В тази сума не влизат и онези между 900 и 950 милиона долара, които се отделят за операциите и поддръжката на контингента в Афганистан.

Слушанията в комисията по въоръжените сили беше първата от няколко седмици насам възможност сенаторите да разпитат подробно Ръмсфелд за хода на операциите в Ирак. За този период от време се натрупаха доста проблеми: следвоенното възстановяване на страната върви бавно и неубедително, жертвите сред американските войници продължават да растат. Иракските нападения срещу съюзниците стават от ден на ден все по-методични и усъвършенствани, което е най-яркото доказателство за наличието на добре организирани огнища на съпротива.

Всички тези фактори дадоха обосновка за острия тон, с който редица сенатори проведоха слушанията на Ръмсфелд и генерал Франкс. Според наблюдателите смяната на реториката в редиците на демократите е забележителна, предвид подкрепата, която те като цяло бяха оказали на президента Буш в следвоенен Ирак. Въпреки всичко обаче сенаторите-демократи, поне засега, не дават знак, че възнамеряват да отправят призив за радикални промени по отношение на американската политика спрямо Ирак. Обратното - макар и необичайни, поради острия си тон, последните слушания в сенатската комисия едва ли ще се превърнат в повратна точка в отношението на Конгреса към администрацията по тази тема. "Макар и да има признаци на нервност и тревога, засега няма големи национални протести и това се отразява и в подхода на Конгреса", каза сенаторът-демократ Байрън Дорган. Председателят на комисията по въоръжените сили Пат Робъртс също призна, че има сериозно разочарование от случващото се в Ирак, но че проблемите са преодолими.

Според последното проучване на общественото мнение, направено от Изследователския център Пю, едва 23 процента от американците смятат, че военните усилия в Ирак се развиват по много добър начин. През април този процент беше 61. Същевременно обаче преобладаващото мнозинство - 66 на сто - все още подкрепя американското участие във възстановяването на Ирак и усилията на Вашингтон за налагане на силно управление в Багдад.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма