Сенатска комисия одобри Хърбърт Макмастър за съветник по националната сигурност

Хърбърт Макмастър

Комисията по въоръжените сили в американския Сенат одобри с огромно мнозинство генерала от сухопътните войски Хърбърт Макмастър да бъде новият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност, предоха световните агенции.

В подкрепа на номинацията на Макмастър гласуваха 23-ма членове на комисията, двама бяха против и двама се въздържаха.

Обикновено съветникът по националната сигурност на президента не трябва да бъде одобряван от Сената за разлика от министрите. Но в конкретния случай това се наложи, тъй като Макмастър изяви желание да остане на активна военна служба и да запази военното си звание, предаде АП.

Макмастър е участвал във войната в Персийския залив, във войната в Ирак и в операцията в Афганистан. Той е бил експерт и в международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Той заменя на поста Майкъл Флин, принуден да подаде оставка заради разкрития за негови срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, на които той е обсъждал американските санкции срещу Русия.

Името на Макмастър се свързва и с полемика. Той е дал възможност на двама военни да напреднат в кариерата по времето, когато срещу тях се е водело разследване за сексуално посегателство, предаде Ройтерс. Впоследствие разследването срещу двамата е било преустановено.

Същевременно в друго изслушване в Сената, в комисията по правосъдието, Род Розенщайн, който бе номиниран от Тръмп за заместник-главен прокурор, трябваше да отговаря на трудни въпроси за Русия, предаде Ройтерс.

Ако номинацията му бъде утвърдена от сенаторите, именно Розенщайн ще отговаря за контрола върху разследването на евентуалната руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

По време на изслушването демократи от комисията казаха на Розенщайн, че само специален прокурор би гарантирал, че разследването ще е независимо и няма да е подложено на натиск от Тръмп, който обвини представители на бившата администрация на демократа Барак Обама, че се опитват да го дискредитират с въпроси, свързани с руски контакти. Розенщайн обаче каза, че няма да назначи специален прокурор за разследването, а ще го повери на опитни прокурори.

Миналата седмица главният прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс "си направи отвод" от това разследване, след като призна, че се е срещнал два пъти с руския посланик Сергей Кисляк по време на предизборната кампания на Тръмп. Преди това Сешънс твърдеше, че не е имал контакти с руски представители.

Споделяне

Още от Свят