Сенатски доклад критикува ЦРУ за Ирак

Обстановката в отцепническия район на Южна Осетия остава напрегната, след като руски военни от състава на мироопазващия контингент в Грузия са предотвратили в петък през нощта проникването на грузински войски в Южна Осетия.

По-рано южноосетенските власти освободиха около 40 задържани грузински войници, заловени при операция в четвъртък.

Грузинските власти съобщиха, че войниците били предадени в петък сутринта на руските миротворци, които малко по-късно ги предали на Грузия.

Тбилиси определи случилото се като провокация - войниците са били държани на колене пред телевизионни камери.

Междувременно бяха подновени престрелките между грузински и южноосетински сили в село Никози, но не се съобщава за жертви.

Руските мироопазващи сили и представители на ОССЕ участваха при освобождаването на задържаните в село Ванати, предаде Би Би Си.

Не е ясно обаче дали всички войници са пуснати. Говорител на властите на Южна Осетия каза, че четирима от групата, която била над 50 души, все още са задържани по подозрения, че са извършили сериозни престъпления.

Тблиси каза, че войниците са били от мироопазващите сили, южноосетинските сепаратисти ги наричат "бойци".
Грузинските лидери са разгневени от събитията, при които техни войници бяха заставени да коленичат пред телевизионни камери и огромна тълпа.

"Ние ще накараме ( южноосетинския ръководител) Едуард Кокоити да съжалява за това, че постави нашите войски на колене пред очите на целия грузински народ", заяви генералният прокурор Иракли Окурашвили.

Министър - председателят Зураб Жвания определи инцидента като "безпрецедентна и обидна провокация".

Кореспонденти посочват, че ситуацията в региона се е влошила, откакто новият грузински президент Михаил Саакашвили обяви намеренията си да върне отцепническия регион под контрола на Тбилиси, а Русия обвини Грузия за ескалацията на напрежението.

Във вторник грузински войски спряха руски конвой близо до Курта. Два руски камиона, превозващи военна екипировка, бяха конфискувани.

Осем от 10-те превозни средства бяха освободени. Двата камиона, натоварени с оръжие, включително над 100 ракети, са били изпратени в Тбилиси.

Москва изрази желание да посредничи за намиране на мирно решение, но Грузия се съмнява, че руснаците са на страната на сепаратистите.

Южна Осетия се откъсна от Грузия след война, последвала разпадането на Съветския съюз. Тя обяви независимост от Грузия и иска да се присъедини към Северна Осетия, която е част от Русия.

Споделяне

Още от Свят