След като статистиката въведе нови методи на изчисляване

Сенчест бизнес като проституция и наркотрафик ще вдига БВП

И в момента контрабандата на цигари се пресмята доста точно - около 40% от вътрешния пазар

Сенчест бизнес като проституция и наркотрафик ще вдига БВП

Националният статистически институт (НСИ) ще започне от 1 октомври да публикува ревизирани данни за макроикономическите показатели на страната, сред които и брутния вътрешен продукт (БВП), в които ще бъдат включени и оценки за така наречените скрити дейности като проституция, разпространение на наркотици, контрабанда. Това съобщи в четвъртък зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

До септември новата система от европейски сметки трябва да замени досегашната, по която са се отчитали основните макроикономически показатели във всички страни от Общността. Тя е базирана на официалните секторни данни. Паралелно с това страната и останалите държави от ЕС ще изпълнява и препоръките на ЕК, свързани с подобряване на източниците на информация по отношение на изчерпателността на тези данни, които се използват при изчисляването на макропоказателите.

Данните за скритите дейности ще бъдат въведени поетапно във всички данни от 1995 г. по изискване на ЕК.

От НСИ обясниха, че техните експерти няма да събират първични данни за проституция и разпространение на наркотици, тоест от самите субекти, които се занимават с такава дейност, а става дума за оценки, които косвено могат да дадат информация за обема на тези дейности и влиянието им върху БВП. Данните, които ще се ползват, са от официални национални, европейски и международни ведомствени източници, допълват от статистиката.

И в момента институциите използват косвени методи да оценяват големината на сивия сектор в икономиката и в отделни отрасли. Така например и в МВР, и в митниците правят анализи на обема на паричните средствата, които се генерират от дейности извън закона или със заобикаляне на закона. Така например контрабандата само на цигари в многократни анализи бе изчислена на около 40% от общия обем на търгуваните на вътрешния пазар тютюневи изделия.

Наскоро британската статистическа служба съобщи, че от септември тази година приходите от проституция и наркотрафик в изчислението на БВП на Обединеното кралство. Миналата седмица подобна стъпка предприе Румъния.


По данни на статистическия институт в северната ни съседка обхващането на активите от незаконната дейност ще увеличи БВП на страната с 0.2%. Обемът на сенчестата икономика в Румъния се оценява на 22-23% от БВП.


Страни като Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия вече отчитат тези сенчести отрасли, а Италия също смята да се присъедини.

Споделяне

Още от Бизнес