Сентенция на Сенека изненада кандидат-студентите по български в СУ

Снимка: БГНЕС

Кандидат-студентите по български език и литература в СУ "Св. Климент Охридски" разсъждаваха върху сентенцията на Сенека "Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли".

Те и техните родители са масово разочаровани от изтеглената тема, защото очакваха български писател, предаде БГНЕС.

Темата беше изтеглена от кандидат-студентката Яна Митева. Тя изненада кандидатите в зала 224, където беше изтеглен и вариантът на теста, въпреки че от три години е сменен форматът на изпита и есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник.

"Искам да ми се падне тема, по която мога да пиша. Не искам да ми се пада Димчо Дебелянов, защото ми е много труден. Всеки друг може да ми се падне – Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов", каза Теодора Тодорова, която мечтае да следва право в университета.

За първи път на кандидатстудентски изпит се явява Васил Йорданов. Той сподели, че се притеснява, но смята, че ще се справи.

"Емилиян Станев не искам да ми се пада, защото нещата не съм ги усвоил до такава степен. С класиците в българската литература мога да се справя. Най-много уважавам Иван Вазов и Христо Ботев като автори и най-много съм наблегнал на тях", каза Йорданов, който също иска да учи право. Той вярва, че ще успее да се реализира на пазара на труда, защото е убеден, че университетът ще му даде добро образование и квалификация.

Изпитът се състои от две части - тест и есе. Тестът носи максимален брой точки 70, а есето – 30. Изпитът по български език и литература е традиционно сред най-големите в Софийския университет "Св. Климент Охридски". С него се кандидатства за много специалности – право, българска филология, педагогика и др.

Кандидат-студентите имат 4 часа, за да попълнят 50-те въпроса от теста и да изградят аргументиран текст по даден проблем – есе. Те ще имат възможност да поправят оценката си, ако не са удовлетворени, на 8 юни, когато е вторият изпит по български език и литература.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?