Сеп Блатер подаде оставка като президент на ФИФА

Сеп Блатер подаде оставка като президент на ФИФА

Избраният преди дни за пети мандат президент на световната футболна централа ФИФА Сеп Блатер подаде оставка от поста. Това обяви лично 79-годишният швейцарец на нарочна пресконференция.

Блатер обеща да насрочи извънреден конгрес "колкото е възможно по-скоро".

"Ще организирам извънреден конгрес за избирането на мой наследник. Аз няма да остана. Вече съм свободен от ограниченията на изборите. И ще съм в състояние да се фокусирам върху дълбоки реформи, но това не е достатъчно. В последните 40 години от живота ми съм бил тясно свързан с ФИФА и този чудесен спорт - футбола. Обичам ФИФА повече от всичко. Искам да направя за организацията най-доброто. Реших да направя най-доброто за футбола. Изборите завършиха, но предизвикателствата пред нас нямат край", каза Блатер.

На 29 май Блатер беше преизбран на поста президент на ФИФА за рекордния пети път след нечуван корупционен скандал довел до ареста на няколко от заместниците му. В ролята на негов адвокат се наложи да влезе лично руския президент Владимир Путин.

79-годишния швейцарец ръководи световния футбол от 1998 година. Победата му беше очаквана в голяма степен, независимо от исканията да подаде оставка заради разследването от властите на САЩ, Швейцария и други държави за подкупи при избора на Русия и Катар като домакините на следващите световни първенства. Блатер заяви, че няма нищо общо с раздаваните подкупи и отказа да предаде поста.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?