Сепаратистите искат от Киев ревизия на споразумението от Минск

Сепаратистите искат от Киев ревизия на споразумението от Минск

Руският печат продължава да коментира провала на мирните преговори между Киев и източноукраинските сепаратисти в събота в Минск. Според "Комерсант", на Киев фактически е предложено да се примири с териториалните загуби от последните седмици, когато отцепниците минаха в настъпление. Лидерите на т. нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) настояват разделителната линия между войските при бъдещо примирие да е там, където днес минава фронтът, посочва изданието, цитирано от БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази сериозно безпокойство от ситуацията и призова страните в конфликта да спрат насилието. А източник от неговата администрация отправи сигнал, че Москва най-малкото разбира логиката в "твърдата позиция" на ДНР и ЛНР в контекста на "широкомащабните бойни действия", напомня всекидневникът.

Фактически сепаратистките водачи поставят според него ултимативни условия за споразумение, "на първо място да се анулира териториалната разграничаване, регистрирано формално и неформално" миналата есен с мирните споразумения от Минск. Отцепниците са готови да признаят граница по линията, до която са стигнали войските им.

Сиреч те предлагат на Киев " да се разберат - или при неизгодни условия днес, или при непредсказуеми условия утре", при положение че "ситуацията на фронта засега се развива крайно несполучливо за украинската армия, а вътрешнополитическата обстановка лека-полека се нажежава. Съответно днешните неизгодни условия утре може да изглеждат щедро предложение".

Киев обаче още не е готов за компромис при чужди условия, отбелязва "Комерсант". "Това означава провал на мирния план, ескалация на конфликта и нарушение на споразуменията от Минск. (Президентът на Украйна) Петро Порошенко никога няма да склони разделителната линия да мине" по сегашната линия на фронта, а не по трасето, договорено миналата есен (. . .) и отстъпки тук са невъзможни", заявява пред вестника Олександър Черненко, депутат от партията на украинския лидер.

Изданието обаче вижда в изявленията на сепаратистите и готовност за отстъпки от тяхна страна. Те предлагат да спрат победоносното настъпление, което доскоро обещаваха да продължат, поне до административните граници на размирните украински области, пише "Комерсант".

Изявлението на Путин според всекидневника недвусмислено сочи, че отцепниците са променили своите планове под влиянието на Москва. И ако всички страни потвърдят, че са готови да спрат огъня, може да се появи реален шанс за потушаване на разгарящия се конфликт.

Но това може да стане, само ако бъдат признати новите реалности след битките от януари. Войските на отцепниците обаче също ще трябва да осигурят твърди гаранции, че няма занапред да "изравняват" фронтовата линия по свое усмотрение. Такива гаранции днес може да издейства само Москва, заключава "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят