След намесата на най-богатия украинец

Сепаратистите изчезнаха от Мариупол

Събитията във втория по големина град в Донецка област може да се предвестник за обрат в Източна Украйна

Ринат Ахметов

Проруските сепаратисти се изтеглиха от правителствените сгради и обстановката в голям източноукраински град като цяло се успокои, след като работниците от завод за стомана започнаха граждански патрули, предаде Асошиейтед прес в петък. Новината е поредното свидетелство за възможна сериозна промяна на обстановката и на баланса на силите в Източна Украйна заради активизирането на най-богатият човек в страната Ринат Ахметов в полза на запазването на нейното единство.


Правителствените сгради в Мариупол, втория по големина град в Донецкия регион, бяха под контрола на проруските сепаратисти от седмици. Гражданските патрули започнаха тази седмица, след като Ахметов призова работниците в своите заводи да помогнат на полицията да възстанови реда.

Фирмата на Ахметов "Метинвест" е инициатор на вчерашното споразумение с директори на стоманолеярни предприятия, местната полиция и лидери на общностите за подобряване на сигурността в града и освобождаване на окупираните от сепаратистите сгради.

Представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която се обяви за независима от Киев, също беше страна по споразумението.

Тази сутрин екип на Асошиейтед прес не е забелязал никакво присъствие на бунтовници в Мариупол. Герман Мандраков, който беше командващ на окупирана правителствена сгради в Мариупол, заяви пред АП, че подчинените му са избягали и ги нарече страхливци, а той самият е бил "принуден" да напусне.

"Някой се опитва да сее раздор помежду ни, някой е подписал нещо, но ние ще продължим борбата си", добави той.

Няколко десетки работници на "Метинвест" разчистваха барикадите пред правителствената сграда днес. Първият граждански патрул премина по улици на Мариупол вчера, съобщи Юлия Лафазан, говорителка на местната милиция. В момента има около 100 групи, включващи по 2 милиционери и 6 до 8 работници, които патрулират по улиците на Мариупол. Според Лафазан, те са помогнали за "драстично подобряване" на ситуацията с престъпността в града.

Грабежите и кражбите на коли бяха станали норма, след като проруските сепаратисти установиха контрол над града по-рано този месец, отбелязва АП.

Преди два дни украинският бизнесмен Ринат Ахметов открито разкритикува плановете на самопровъзгласилата се Донецка народна република за присъединяване към Русия.


Според Ахметов влизането на Донбас в състава на Руската федерация няма да е от полза за нито една от двете страни. "От това няма да спечели нито Русия, нито Донбас", каза Ахметов.

"Структурата на нашата икономика, това е въгледобивната промишленост, металургията, енергетиката, машиностроенето, химическата промишленост и селското стопанство. С всичко това се занимават смесени предприятия. Ще попаднем под обхвата на огромни санкции и няма да можем нито продаваме, нито да произвеждаме. Това означава спиране на производството, това означава безработица, това означава бедност", заяви Ахметов.

Според него единственият правилен път е промяната на украинската конституция и децентрализацията на властта.

"Тогава властта от Киев ще премине в ръцете на регионите. Тогава властите там няма да се назначават, а ще се избират. И тогава местните власти ще носят пред хората отговорност за настоящето и бъдещето", посочи бизнесменът.

Ахметов е собственик на холдинга Систъм кепитъл мениджмънт, базиран в Донецк и включващ въгледобивни мини, металургични предприятия и електроцентрали.


Патрулите признават, че не се е случвало да заловят сериозни престъпници или мародери; задачата им по-скоро е да предават пияници на милицията и да възпрепятстват престъпления. Работниците не получават оръжие, нямат и специални пълномощия. Но чудно нещо - веднага щом заводите на Ахметов започнаха да подкрепят милицията, а структурите му се наканиха да подпомогнат властите с финанси, ситуацията в Мариупол се стабилизира, а нощните мародерства спряха. Мнозина предположиха, че най-богатият човек в Украйна разполага и с други лостове за въздействие върху положението в Донбас освен видеообръщенията, пише в петък руският вестник "Комерсант".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят