Сепаратистите обещаха да изтеглят тежкото оръжие, но според Киев от Русия пристига ново

Сепаратистите обещаха да изтеглят тежкото оръжие, но според Киев от Русия пристига ново

Проруските сепаратисти заявиха в неделя, че започват да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна, но правителството в Киев съобщи, че въоръжени колони от Русия са пресекли украинската граница, за да подкрепят сепаратистите.

Нова бронирана техника е забелязана да влиза от Русия в Украйна, включително и в югоизточния район, където бунтовниците нападат правителствени позиции край град Мариупол, заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

По думите му военен влак, натоварен с 60 бронетранспортьора, е пристигнал вчера от Русия в граничния град Амвросиивка. Малко по-късно автоколона с военно оборудване е пресякла границата при град Новоазовск, разположен на Азовско море западно от стратегическото пристанище Мариупол.

Лисенко потвърди, че продължават боевете при село Широкине, на около 30 км източно от Мариупол. "Нашите войници удържат позициите си", каза той.

Според говорителя на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана за последните 24 часа сепаратистите са предприели общо 44 атаки в конфликтната зона.

Проруски бунтовнически командир заяви, че в неделя сепаратистите започват да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия – сигнал, че може би се подготвят да прекратят офанзивата в съответствие с договореното примирие.

Примирието влезе в сила на 15 февруари, но не бе спазено, тъй като сепаратистите продължиха нападението срещу правителствените сили, докато не завзеха ключовия транспортен възел Дебалцево. Стотици украински военни напуснаха града.

Намеренията за изтегляне на тежкото въоръжение, както и размяната на десетки пленници с украинските правителствени сили в събота, дават индикации, че сепаратистите смятат да се съобразят с примирието, след като поеха контрола над Дебалцево.

Планът беше подписан миналата нощ...Започвайки от днес, има две седмици за изтегляне на тежките оръжия, заявява бунтовническият командир Едуард Басурин, цитиран от руската агенция Интерфакс. Друга руска агенция – ТАСС – цитира думите му, че изтеглянето все още се организира и че реално ще започне във вторник.

Свидетел е заявил пред Ройтерс, че е видял конвой от 20 военни камиона на сепаратистите, натоварени с противоракетни системи и гаубици да напускат Дебалцево в посока към Донецк.

Настъпление срещу Мариупол, който е потенциална врата към Крим, който Русия анексира миналия март, почти сигурно ще убие примирието.


Украинските правителствени сили и проруските сепаратисти си размениха десетки пленници в Източна Украйна, потвърди в неделя съветникът на директора на Службата за сигурност на Украйна Маркиян Лубкивски, предаде Ройтерс.

Репортери на агенцията са видели в селцето Жолобок, на 20 км западно от Луганск, 130 украински войници, освободени в събота вечерта в замяна на 52 бунтовници. Това е една от първите стъпки по прилагането на мирните споразумения от 12 февруари в Минск.

Лубкивски публикува във Фейсбук списък с имената на 139 освободени военнослужещи. Той заяви, че правителството в Киев ще направи всичко по силите си за останалите пленници на
бунтовниците.

Кметството на Донецк съобщи, че заради обстрел от страна на правителствените сили над пет хиляди жители на града са останали без газоснабдяване, предаде ТАСС. Освен това вследствие на обстрела не работят 88 трансформаторни подстанции и 40 котелни
централи.

Съединените щати предвиждат да наложат много скоро нови тежки санкции срещу Русия, която смятат за отговорна за нарушаването на договореното прекратяване на огъня в Украйна,
предупреди преди ден държавният секретар на САЩ Джон Кери.


На съвместна пресконференция в Лондон с британския министър на външните работи Филип Хамънд, Кери определи превземането на Дебалцево от проруските сепаратисти като едно от най-скандалните нарушения на споразуменията от Минск.

Президентът на САЩ Барак Обама ще разгледа още през следващите дни възможните варианти, отбеляза държавният секретар. Той увери, че подготвяните нови санкции ще имат тежки последици за руската икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят