Сепаратистите твърдят, че са превзели летището в Донецк, Киев прегрупира войските

Силите на Донецката народна република взеха под контрол международното летище в град Донецк и околностите, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на днешно съобщение от т. нар. министерство на отбраната в източноукраинското сепаратистко формирование.

"Днес може да се каже, че контролираме територията на Донецкото летище и околностите му", цитира изявление на ведомствения говорител Донецката осведомителна агенция.

В сградата на новия терминал на летището все още има десетина украински воннослужещи, "но те са спрели съпротивата" и се очаква скоро да напуснат аерогарата през коридора, който им е предоставен, съобщи сепаратисткото военно ведомство в Донецк.

Шестима украински войници са загинали и 18 са ранени през последните 24 часа в бойни действия. Това съобщи в Киев пред журналисти говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

Президентският съветник Юри Бирюков писа във "Фейсбук", че сепаратистите са предприели настъпление към летището в Донецк в опит да изтласкат правителствените сили оттам. "Те [бунтовниците] започнаха пълен щурм тази сутрин. Има ранени от наша страна. Там има тежки сражения и ситуацията там е най-тежката, която съм виждал", писа Бирюков.

Ръководителят на самообявилата се "Донецка народна република" Александър Захарченко обвини правителствените сили, че използват химическо оръжие при обстрела в района на донецкото летище. "След избухването на снарядите по стария терминал се разнесе отровен облак газ. Стрелят със забранени боеприпаси в нарушение на Женевската конвенция", обяви днес Захарченко пред т.нар. Донецка информационна агенция, цитирана от ТАСС.

Киев прегрупира войските си в Източна Украйна и изпраща нови подразделения. Това съобщи в петък президентът Петро Порошенко пред лидерите на парламентарните фракции. "В момента се прегрупират войските и се изпращат допълнителни подразделения с цел възстановяване на боеспособността в най-опасните точки", каза Порошенко, цитиран от президентската пресслужба.

Според Порошенко през последните четири месеца украинската армия е била съществено подсилена.

Той благодари на председателите на парламентарните групи, подкрепили вчера неговия указ за нова военна мобилизация в Украйна. Тази мярка ще съдейства за подсилване на частите, действащи в Източна Украйна, ще осигури и възможност за ротация на военнослужещите, за да заминат "в домашен отпуск, да възстановят своята боеспособност", посочи Порошенко.

Предприемайки нова военна мобилизация на запасняци, Киев ще вземе предвид грешките, допуснати преди. Този път има ясно решение да не се мобилизират студенти, аспиранти, глави на многодетни семейства и др. Това заяви секретарят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов, цитиран от "Независимая газета".

Върховната рада планира да повиши възрастта на наборниците от 18 на 20 до 27 години. Призованите обаче няма да бъдат пращани в зоната на бойните действия, докато не приключи напълно подготовката им, посочва изданието. "На фронта ще се пращат само хора с боен опит (. . .), повечето кадрови военни. Всичко останало е пиар и демагогия", уточнил Сергий Пашински, председател на парламентарната комисия по сигурността и отбраната.

Експерти в Киев посочват, че президентът Петро Порошенко избягва да споменава Русия в последните си изявления по повод ситуацията в Донбас. Турчинов обаче заяви: "Руската агресия продължава", отбелязва "Независимая газета".

Разминаванията в политическите изказвания на украинските лидери пораждат въпроси и сред депутатите, и в обществото, коментира киевският политолог Виталий Бала.

Мобилизацията в Украйна днес е застрашена, не защото украинците не желаят да бранят територията и държавността на страната си, а защото властта не нарича нещата с имената им. Политическите им лидери заявяват публично, че в Източна Украйна се води война, но не рискуват да въведат военно положение и юридически определят бойните действия като антитерористична операция. Целите ѝ също не са ясни докрай - украинските политици уверяват, че няма да освобождават със сила териториите, смятани за окупирани, при все че Луганската и Донецката народни републики (ЛНР и ДНР) са признати в Украйна за терористични организации, добавя "Независимая газета".

Много неща зависят от това дали Европа също ще признае за терористични организации сепаратистките формирования в Украйна, смята Виталий Бала.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?