В деня на признати само от Москва избори

Сепаратистите в Източна Украйна поискаха признаване от Киев

Задава се "ново Приднестровие”

Александър Захарченко след гласуването в Донецк

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че след провеждането на изборите в неделя Киев трябва да признае републиката и да прекрати окупацията на градовете в Донецкия басейн.

„Трябва да ни признаят, да ни върнат окупираните територии и да живеем като равноправни партньори”, каза Захарченко, цитиран от руската информационна агенция ТАСС, която добавя, че той е бил един от първите гласували на провеждащите се в неделя, признати само от Москва и осъдени от украинските власти и от Запада избори за президент и парламент на сепаратистката „народна република”.

Самият Захарченко е кандидат за президент заедно с Юрий Сивоконенко и заместник-председателя на парламента на т.н. Новорусия Александър Кофман.

В неделя избори за президент и парламент се провеждат и в съседната самопровъзгласена Луганска народна република.

Гласуването започна в 8 часа местно време (7 ч. българско време) и ще продължат до 20 часа (19 ч. българско време).

Председателят на ЦИК на ДНР Роман Лягин предупреди, че поради съображения за сигурност гласуването в някои участъци може да бъде съкратено, ако, например, някъде се възобновят бойните действия.

Да гласуват имат право всички, които разполагат с донецка или луганска регистрация.  В ДНР е разрешено да гласуват и лицата, които нямат украинско гражданство, но имат жителство в Донецка област, но на опълченците от други райони на страната или други държави, не е разрешено да гласуват.

В ДНР право да гласуват имат лицата, навършили 16 години, а в ЛНР - 18 години. Броят на избирателите с право на глас в Донецка област е 3.2 милиона души, а в Луганска - 1 милион.

Двете „народни републики” са разположени върху завзетите от сепаратистките сили с подкрепата на Москва части от украинските Донецка и Луганска област. Под контрола на ДНР е само югоизточната една трета от Донецка област (по линията Горловка-Донецк-Новоазовск). ЛНР контролира южната третина от Луганска област, от Стахановка до Луганск и Лутугино, посочва агенция „Фокус”.

Службата за сигурност на Украйна предупреди жителите на двете области да не участват в изборите.

„Уважаеми украински граждани, жители на Донецка и Луганска област, ССУ ви предупреждава да не участвате във фалшивите избори на 2 ноември тази година. Според оперативната ни информация, екстремистите и окупаторите на Донбас подготвят провокации в изборните секции и местата на струпване на хора, за да могат след това да обвинят украинските власти”, се посочва в съобщение на службата.

Службата за сигурност на Украйна е започналанаказателно производство във връзка с незаконните избори всамобявилите се Донецка и Луганска народна република. Процедурата е по текст от наказателния кодекс на Украйна за"действия, насочени към насилственото изменение или сваляне наконституционния строй или завземане на държавната власт".

Властите в т. нар Донецка народна република ще заведат делоза геноцид срещу властите в Киев в отговор на запознатото отСлужбата за сигурност на Украйна наказателно производство зарадиизборите. Това каза днес пред руска медиа премиерът нарепубликата Александър Захарченко. "Щом в ССУ са започналинаказателно дело за изборите, то ние от своя страна следизборите ще открием наказателно дело за геноцид", каза той пред"Руската служба за новини", цитирана от ТАСС.

Назначеният от украинските власти губерантор на Луганска област Генадий Москал предупреди, че изборите могат да доведат до второ Приднестровие (сепаратистката, призната само от Москва „република” в Молдова, на територията на която са разположени руски войски – бел. ред.).

„Там се води война между „партията на мира” и „партията на войната”. Миролюбците са много малко, повечето хора са настроени за продължаване на бойните действия. Ситуацията е много тревожна, те вече си имат знаме, имат си герб, химн си имат, утре ще имат парламент и ръководител на републиката, Няма съмнение, че Русия ще признае тези избори, след нея са Венецуела, Северна Корея и Никарагуа”, заяви Москал.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че наблюдатели на нейната мониторингова мисия няма да участват по никакъв начин в изборите в ДНР и ЛНР.„Никакви наблюдатели на ОССЕ на така наречените „избори” в Източна Украйна на 2 ноември няма да има, както няма да има и никакво наблюдение на ОССЕ”, се посочва в изявление на органзиацията, цитирано от „Фокус”.

Руското интернет издание Курс.ру съобщава, че международна делегация наблюдатели е пристигнала в ДНР и ЛНР за участие в изборите. В нея имало експерти от САЩ, България, Сърбия, Унгария, Словакия и редица други страни.

Изданието цитира един от тези "експерти" - депутата от българската партия "Атака" магдалена Ташева. „Само чрез избори може да се нормализира ситуацията в Донецка и Луганска народни републики и да се установи мир”, казала тя и изразила надежда за честно и открито провеждане на изборите в съответствие с международните стандарти.

В дните преди изборите бе съобщено, че крайнодесните политици Алесандра Мусолини от Италия и Йовалд Щадлер от Австрия, които са били наблюдатели и на референдума в анексирания после от Русия украински полуостров Крим, ще наблюдават изборите в ДНР.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че чуждестранните граждани, дошли да наблюдават изборите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, ще бъдат обявени за персона нон грата в Украйна, съобщи агенция Интерфакс.

Русия заяви предварително, че ще признае резултатите от гласуването в двете отцепили се от Украйна територии.

Европейският съюз, НАТО и Западът като цяло определиха изборите като незаконни и заявиха, че няма да ги признаят. Аргументите са, че гласуването може да става само по украинските закони и че изборите са в нарушение на споразумението от Минск и усложняват допълнително обстановката и подкопават усилията за разрешаването на конфликта в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят