Сепаратистите в Украйна огласиха исканията си за промени в конституцията

Сепаратистите в Украйна огласиха исканията си за промени в конституцията

Така наречените Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), отцепили се от Украйна, обявиха своите предложения за промени в украинската конституция. Предложенията са публикувани на уебсайтовете на пресслужбите на двете самообявили се републики, предаде ТАСС.

Сепаратистите настояват двете области да станат "отделни райони със специален статут", които са неотделима съставна част на Украйна, но самостоятелно решават въпросите, за които имат правомощия от конституцията. Начините за осъществяване на местното самоуправление в тези райони ща бъдат определени в специален закон, пише в документа.

Същевременно държавата трябва да осигури финансова самостоятелност на тези райони и да предостави правото там да се създава собствена "народна милиция". Друго искане на ДНР и ЛНР е конституцията да им позволява да провеждат местни референдуми и избори за местни органи на властта, както и самостоятелно да се разпореждат с имуществото в тези райони.

На териториите със специален статут трябва да е гарантирано правото да се ползват "руският и други национални езици", както и възможността да се сключват договори с други държави, предлагат сепаратистите. Според тях съдът и прокуратурата остават част от единната правораздавателна система на Украйна, но условията за назначения на съдиите и прокурорите в двата района ще се определят от специален отделен закон.

Правителството в Киев трябва да сключи с двата района споразумения за тяхното икономическо, социално и културно развитие и да съдейства за тяхното "трансграничното
сътрудничество", пише в предложението.

Правомощията на президента на страната да решава за отзоваването на председателя на местната държавна власт не са валидни на територията на двата района, даже ако местните парламенти са се обявили за отстраняването им с мнозинство от две трети, искат сепаратистите.

Те настояват също в конституцията да бъде вписано, че Украйна "не влиза във военни блокове и съюзи, запазва неутралитет и се въздържа от участие във военни действия извън границите си". Като алтернатива на това предложение те посочват приемането на закон за необвързания статут на страната.

Промените в изборното законодателство на страната трябва да определят правилата за местните избори в двата района, които да се произведат до два месеца след встъпването в сила на законовите промени. А следващите избори, съгласно конституцията на Украйна, ще може да се състоят на тези територии най-рано през 2020 г., гласи искането на ДНР и ЛНР.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?