Сепаратистките партии печелят изборите в Каталуния

Референдумът за независимост все по-вероятен

Сепаратистките партии  печелят изборите в Каталуния

Националистическата партия на каталунския президент Артуро Мас не успя да спечели управляващо мнозинство в местния парламент, но сепаратистките партии печелят вота.

Управляващата партия "Конвергенция и съюз" ще има 50 депутати при 62-ма досега в 135-местния парламент. Републиканската левица, която също е сепаратистка партия, обаче заема второ място и може да се коалира с партията на Мас, като му даде рамо за референдума за независимост. Социалистите постигнаха успех на вота и ще имат 21 места или двойно повече от досегашните.

Така избирателите в Каталуния увеличиха вероятността икономически най-силната испанска област да организира референдум за независимост, който Мадрид се зарича да блокира.

Лидерът на партията "Конвергенция и съюз" Артур Мас призна за отстъплението от позициите и заяви, че ще трябва да се търси нов подход за постигането на целите.

"Очевидно не постигнахме това изключително мнозинство и резултатите ни са по-ниски, отколкото преди две години", каза Артур Мас, който се появи с мрачно изражение пред свои привърженици пред хотел "Мажестик" в Барселона.

"Предстои период на размисъл за каталунската политика през следващите дни", каза Мас и прикани към размисъл и другите партии. Той добави, че Конвергенция и съюз няма да може да води сама процеса към самоопределение.

Артур Мас свика изборите с надеждата да получи абсолютно мнозинство в регионалния парламент и да изпълни проекта за референдум за независимост на Каталуния от Испания.

"Ситуацията е по-сложна, но това не означава, че страната трябва да се откаже от целите си", каза премиерът, цитиран от Франс прес.

Изборите се провеждат на фона на дълговата криза и икономическата стагнация в много страни в Еврозоната, особено в Испания и нейните 17 региона, включително Каталуния.

Мнозинството каталунци са недоволни, че голяма част от данъците им отиват за подпомагане на по-бедните испански региони.

През септември около 1.5 милиона души - 20% от населението на Каталуния - излязоха по улиците на Барселона, столицата на областта и втория най-голям град в Испания, с искания за независимост. Скоро след това президентът Мас обяви провеждането на предсрочни избори - две години по-рано.

Неговото правителство вече прие сериозни мерки за икономии, за да се опита да балансира разходите и дълга и поиска от правителството в Мадрид 6 милиарда евро спешен кредит.

За разлика от насрочения за 2014 г. референдум за независимост на Шотландия, който се организира със съгласието на Лондон, централното правителство в Испания заяви, че ще блокира гласуване за независимост на Каталуния, като сезира Конституционния съд, който спря Страната на баските да организира подобен референдум през 2008 г.

Освен противопоставянето на Мадрид, една от най-големите трудности за Мас е неяснотата дали една независима Каталуния ще може да остане член на ЕС и на еврозоната. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви в Испания миналия уикенд, че договорите на ЕС изискват отцепилите се държави да застанат на опашката за получаване на членство, отбелязва в понеделник британският вестник "Гардиън".

Мас изрази желание да постигне споразумение с испанския премиер Мариано Рахой. Но като се има предвид противопоставянето на Рахой на референдума ("Никой няма да вади каталонците от Испания или от Европа", заяви той миналата седмица), шансовете това да стане изглеждат слаби.

Въпросителните около референдума вероятно ще съживят и съмненията за икономическите перспективи на Каталуния, ако стане независима, особено като се има предвид финансовата ѝ зависимост от Испания. Каталуния формира 20 процента от БВП на Испания. Испания получава около 45 процента от износа на Каталуния и би могла да наложи вето на евентуална молба на Каталуния за членство в ЕС.

Споделяне

Още от Свят