Септемврийска проверка на тунел "Ечемишка" не е открила проблеми

Съоръжението остава затворено до осигуряване на безопасно преминаване

Снимка: бТВ

Направена през септември 2016 г. профилактика на тунел "Ечемишка" не е дала индикации за възможни проблеми. Тогава са били ремонтирани част от осветителните тела. Тава каза инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В неделя (5 февруари) част от конструкция от осветлението в тунела падна върху преминаващ автомобил и уби пътуваща в него жена на място.

Прокуратурата е започнала проверка по случая, каза Златев. Към момента виновни за трагичния инцидент няма. Няма яснота и за причината за тежкото произшествие. Предполага се, че тръбата е била силно корозирала и не е издържала тежестта на осветителното тяло.

Заради инцидента част от магистрала "Хемус" остава затворена за движение от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река".

Тунелът ще бъде отворен, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобили, каза Златев.

Маршрутите за преминаване

За леките автомобили няма ограничение да се движат по стария път София – Ботевград.

Понеже този път е със значителен наклон движението на тежките камиони е пренасочено и те не се движат по него.

Тировете, които идват от Видин, Монтана и Плевен, се насочват за преминаване през Искърското дефиле.

За камионите, които се движат в посока София - Варна, пътната агенция препоръчва да ползват автомагистрала "Тракия" и оттам през Прохода на Републиката или през Ришки проход да отидат към Северна България.

Безпроблемната профилактиката от септември

През септември 2016 г., преди да започне ремонтът на дясната тръба на тунел "Ечемишка" в посока Варна, е била направена експертиза на цялото съоръжение. Тогава специалистите препоръчали да се започне с дясната тръба, защото тя е в по-лошо състояние – течове и нарушена хидроизолация, каза Златев.

Лявата тръба също е била проверена и е било установено, че няма проблеми. Бил е направен преглед на осветлението и част от него е било подменено, заяви представителят на пътната агенция.

"Няма грешка в експертизата", каза той в отговор на въпрос дали е възможно експертите да са сбъркали. Според него няма нормативно разписан срок през какъв период от време да се прави ремонт на тунелите.

Златев не отговори на въпроса дали при направената експертиза през септември е оценен рискът за преминаване през тунела, каквото било изискването в наредба за тунелите от 2007 г., по думите на пътен експерт.

Тунел "Ечемишка" не е ремонтиран от построяването му през 1985 г. по данните на пътната агенция. През септември 2016 г. започва ремонта на дясната тръба на тунела в посока Варна. Той трябваше да приключи до края на 2016 г., според първоначално поетите ангажименти, но това не се случи. Така поне обещаваше бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Има го записано и в прессъобщение на АПИ от 31 август 2016 г.

Заради непредвидени изненади при ремонта, краят му беше удължен до пролетта на 2017 г.

Нова експертиза ще нищи безопасен ли е тунела

Със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов е създадена работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конструкции. В понеделник те ще направят допълнителен оглед на металната конструкция, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата.

Експертите трябва да отговорят на въпроса има ли остатъчна носимоспособност, която да понесе натоварването на осветителните тела, които са тежки, каза Златев. Той не се ангажира със срок кога ще приключи експертизата, но обеща да стане максимално бързо с оглед на факта, че тунела е единствената връзка на София и Северна България.

Състоянието на останалите тунели е добро

Състоянието на останалите тунели е добро и те са безопасни, увери представителят на АПИ.

Двете тръби на тунел "Топли дол" са ремонтирани. Проверени са и двете тръби на тунел "Правешки ханове" и те са в добро състояние, каза той. Тези тунели са на магистрала "Хемус".

В относително добро състояние са и двете тръби на тунел "Траянови врата" на магистрала "Тракия", увери Златев.

В момента тече ремонт на десните тръби в посока Варна на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус", който трябва да приключи до пролетта на 2017 г. Лявата тръба на тунел "Ечемишка" в посока Варна обаче е единствената останала неремонтирана, каза още Златев.

Споделяне

Още по темата

Още от България