Сергей Игнатов не вижда основания за ветото на академичния закон

Сергей Игнатов не вижда основания за ветото на академичния закон
Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов коментира пред журналисти във вторник, че въобще не е притеснен от президентското вето на текстове от Закона за академичния състав, тъй като не вижда никакви сериозни мотиви.

“Ветото на президента дойде след среща с млади учени. Това, което предизвиква вътрешен диалог в мен е, че същите млади учени искаха преди две седмици съвършено други неща. Мотивите на президента са съвършено други, което показва, че техният прочит е първо незадълбочен, второ самите те не знаят какво искат и трето, независимо от тяхната младост, това не е протест на младите“, заяви Игнатов.

“Да не говорим , че част от тези млади учени са мои връстници“, допълни той.

“Младите винаги искат неизпълними и модерни неща и от там идва голямото противопоставяне на поколенията. Когато младите са се вкопчили в една консервативна система с азиатски привкус това показва, че те си имат някакви патрони и някой им шушне на ушенцето“, коментира министърът.

Той обаче се въздържа да назове въпросните патрони. “Фактът, че президентското вето дойде след срещата с младите учени показва, че определени кръгове, свързани с него, ги използват тези организации“, заяви Игнатов.

Според него атаките идват от организации, представени основно от учени от БАН.

Не е тайна, че министърът и БАН са в обтегнати отношения покрай вижданията на Игнатов за това как трябва да протече реформата в академията. От БАН не веднъж са излизали с декларации срещу изказвания на министъра и дори са му искали оставката.

Преди ден президентът Георги Първанов наложи с вето с основния мотив, че трябва да има единни държавни изисквания и критерии за израстване. Според Първанов автономията, която се дава на висшите училища да определят в своите правилници условията за академична дейност и кариерно израстване, не гарантира еднакво третиране на гражданите и са необходими единни държавни стандарти.

Според президента са размити критериите между длъжностите ”главен асистент”, ”доцент” и ”професор”, заемането на които става с наличието единствено на научната степен ”доктор”. С това се атакува на практика премахването на степента ”доктор на науките” като условие за кариерно развитие, което е една от основните промени в закона.

Първанов посочва в мотивите си още, че “връщането на някои текстове ще даде възможност за още една дискусия по тези въпроси, които засягат цялото ни обществено развитие“.

Във вторник от ДПС обявиха, че ще подкрепят в пленарната зала ветото на президента върху Закона за развитие на академичния състав. Зам.-председателят на движението Лютви Местан заяви, че депутатите от групата на ДПС са срещу съсредоточаването на свръхконтрол върху политическо лице, каквото е министърът на образованието. В приетия закон той има право по своя преценка и еднолично да спира процедурите по
присъждане на степени и звания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?