Сергей Игнатов: Никога няма угода

Сергей Игнатов: Никога няма угода
Изборът на разказа "Вида" от Иван Джуренов за преразказа на изпита по български език и литература след седми клас беше удачен вариант, заяви в понеделник министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Архаичният текст, пълен с непознати за децата думи и лошият аудиозапис, пуснат на кандидат-гимназистите станаха повод за недоволството на родители и ученици.

Според Игнатов обаче “много ученици, излизайки от училищата в петък заявяваха, че преразказът е бил лесен“.

“Изненадахме всички седмокласници, след като избрахме автори, които не се въртят в частните уроци и в частните школи“, каза Игнатов. Родителите обаче не упрекват екипа му за това, че текстът е бил на непознат автор, а за това, че не е съвременен.

Игнатов заяви, че във всички текстове е имало непознати думи, но децата не са били длъжни да ги употребяват. Родителите обаче се оплакват, че струпването на много непознати думи в текста е попречило той да бъде разбран и осмислен от децата, за да бъде преразказан според задачата – от името на героинята Вида.

"Никога няма угода, ако учениците знаеха текста, щяха да кажат, че е изтекла информация, а сега, когато не го знаят, отново са недоволни", коментира Сергей Игнатов.

В понеделник беше изтеглен вариант 2 на изпита за външното оценяване по математика след седми клас и за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки. Модулът за националното външно оценяване по математика съдържа 25 задачи, които са структурирани с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Максималният брой точки за този модул е 65.

Допълнителният модул е от пет задачи с отворен отговор, като максималният брой точки ще е 35. Общият брой точки и за двата модула ще бъде 100.

Първият модул продължава 60 минути, а вторият - 90 минути.

Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева съобщи, че в петък ще бъдат готови обобщените резултати от всички държавни зрелостни изпити.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?