Сергей Игнатов ще поиска университети да затворят чалготеките

Министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи, че ведомството ще даде предписания на висшите училища да затворят всички заведения в Студентския град, в които са констатирани големи нарушения.

 

Одитът на МОМН установи, че в Студентския град в София има 191 заведения и 51 общежития. Висшите училища са отдали под наем 44 имота за нощни заведения и от тях получават допълнителни приходи към бюджетите си.

 

"Ако университетите не ги затворят, имаме възможност да ги санкционираме чрез Агенцията за държавна финансова инспекция или чрез Сметната палата. Няма вариант МОМН да компенсира по някакъв начин висшите училища, ако затворят заведенията за чалга в Студентския град и приходите им от тях, не са 30 процента, а по два процента
средно", заяви министър Игнатов.

 

Той коментира, че "два процента не могат да са основание в учебна среда да съществуват такива заведения". Сергей Игнатов каза, че "като се анализира одитът на МОМН, там, където има нарушения, ще се пристъпи към затваряне, а за други - трябва да се изчака".

Заради университетската автономия министърът на образованието не може да реагира, той може да даде само предписания за затваряне на заведения, коментира министър
Игнатов.

 

По думите му проблемът е, че университетската автономия, която е академична, е "преминала в неконтролируемост на подобни процеси".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?