Сергей Игнатов става министър на образованието

Сергей Игнатов става министър на образованието

Досегашният изпълняващ длъжността министър на образованието Сергей Игнатов става титуляр на поста, овакантен след избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Това съобщи във вторник в парламента премиерът Бойко Борисов.

Игнатов се присъедини към екипа на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) в средата на август, след като зам.-министърът с ресор висше образование Румен Пранчов обяви, че се оттегля по здравословни причини малко след съставянето на кабинета. Назначението на Игнатов като министър бе очаквано, след като пое временно длъжността за предизборната кампания на Фандъкова.

Египтологът Сергей Игнатов дълги години беше ректор на Нов български университет (НБУ) преди да влезе в образователното министерство.

В кулоарите на парламента Игнатов заяви, че е приел предложението на премиера Бойко Борисов да оглави образователното министерство. "Току-що получих предложението и съм не по-малко изненадан от вас. Бойко Борисов прави така, че не можеш да му откажеш", каза Игнатов.

"Това е изключително тежък ресор. Системата се нуждае от модернизиране на всички нива, така че много добре знам каква е тежестта", посочи новият министър. Игнатов обясни, че ще продължи политиката в образованието, която е поела Йорданка Фандъкова като министър.

Попитан дали ще бъдат предвидени през 2010 година повече пари за висшето образование, Игнатов заяви: "Как да обещая нещо, което го няма. Но бюджета за следващата година има съществено нарастване и тези университети, които имат добре защитени проекти, ще получат пари за наука". Игнатов заяви, че науката оттук нататък ще се управлява на проектен принцип.

Той заяви, че БАН е национална ценност, но се нуждае от сериозна реформа и модернизиране. Игнатов заяви, че министерството ще подкрепи ръководството на БАН в планираните реформи. 

"Истината е, че академията изостана с около 20 години от тези реформи. В академията има много добри институти. В България има изключителни учени – на световно ниво. Е, тогава ние си задаваме въпроса, защо сме на последно място в ЕС по конкурентноспособност, можете ли да ми кажете? Българският учен, бил той в академията или професор в университета, не се отличава от тези в Лондон, Париж, Ню Йорк или Токио. Единствената разлика е в структурата и системата, в която той работи. Ние ще помогнем на Съботинов и неговият екип да доведат реформите до край", каза Игнатов.

Според него сега в БАН се поддържа по изкуствен начин една номенклатура, която през годините вместо да бъде лидер на науката и изследванията и да преведе България през кризисните моменти, тя всъщност осъществява едно статично крепене на съответната власт. Той допълни, че 500 души ще бъдат пенсионирани в БАН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?