Сергей Лавров: Русия къса с ЕС, ако съюзът й наложи тежки икономически санкции

Борел: До изпълнението на споразуменията от Минск отношенията няма да се нормализират

Сергей Лавров (ляво) и Жозеп Борел миналата седмица в Москва

Москва е готова да прекъсне връзките си с Европейския съюз, ако блокът ни наложи болезнени икономически санкции, заяви руският външен министър Сергей Лавров в откъси от интервю, публикувани в петък на сайта на министерството и цитирани от Ройтерс.

Отношенията между Русия и Запада отново се обтегнаха след ареста и пращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, заговори се и за нови санкции.

Трима европейски дипломати казаха вчера за Ройтерс, че има вероятност ЕС още този месец да забрани достъпа на своя територия и да замрази авоари на съюзници на руския президент Владимир Путин, след като Франция и Германия дадоха да се разбере, че искат такива мерки.

Натискът за санкции се засили, след като Москва ядоса миналата седмица европейските страни, като изгони германски, полски и шведски дипломати, без да съобщи за това на ръководителя на европейската външна политика, който по това време беше на посещение в Москва. Париж и Берлин сега настояват за реакция на действията на Москва.

В интервюто Лавров е попитан дали Кремъл допуска възможността от прекъсване на връзките с ЕС, на което той отговаря, че Москва има такава готовност, в случай че отново бъдат наложени санкции в някои отрасли, които създават рискове за руската икономика, включително в най-чувствителните сфери. "Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война", каза Лавров.

Борел: До изпълнението на споразуменията от Минск отношенията няма да се нормализират

Никога не сме заявявали, че се готвим да скъсаме връзките с Русия, заяви в петък говорител на Европейската комисия по повод изявленията на руския външен министър. За нас е важно, че сегашното състояние на двустранните отношения никак не е добро. Важното е какви отношения искаме с Русия, на основата на нашите ценности и международното право. Целим взаимоизгодно сътрудничество, но Русия показа, че не е готова да поеме в тази посока, добави говорителят.

По неговите думи ЕС обсъжда нови санкции срещу руски представители и отбеляза нуждата от единодушие за тяхното въвеждане. Всеки, който предлага санкции, трябва да има убедителни доказателства (за извършени нарушения на засегнатите страни), посочи говорителят.

Докато споразуменията от Минск не бъдат изпълнени, отношенията между ЕС и Русия няма да се нормализират. Това заяви снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседание на Съвета за сътрудничество между ЕС и Украйна в Брюксел с участието на украинския премиер Денис Шмигал.

Икономическите санкции срещу Русия остават свързани с изпълнението на споразуменията, добави Борел. Той отбеляза, че ЕС не признава незаконното присвояване на Севастопол и Крим от Русия и е заявил това при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Москва миналата седмица.

От 2014 г. насам ЕС е осигурил за Украйна 16 милиарда евро помощи. С украинската страна имаме едно от най-важните стратегически сътрудничества в света, заяви Борел. Той призова Украйна да осигури независимост на правосъдната система, защото това е основата на всяка демокрация, както и да подобри борбата с корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа