Сергей Собянин е новият кмет на Москва

Сергей Собянин е новият кмет на Москва
Московската градска дума одобри с тайно гласуване кандидатурата на 52-годишния Сергей Собянин за столичен кмет, съобщиха руските агенции.

Досега Собянин бе началник на кабинета на премиера Владимир Путин.

За кандидата гласуваха 32-ма от 34-мата участници в заседанието. Московският парламент включва 35 депутати (32-ма от управляващата "Единна Русия" и трима комунисти).

Собянин бе номиниран за поста от руския президент Дмитрий Медведев, който уволни в края на септември предишния градоначалник Юрий Лужков след публикации в руски медии за корупция в московското кметство.

Кметът на Москва е със статут на губернатор и се номинира от Кремъл след реформа от 2004 г., наложена от Путин, докато беше президент

Новият градоначалник за пръв път получава петгодишен мандат - предишните кметове управляваха с пълномощия за 4 години, отбелязва ИТАР-ТАСС. Собянин заяви, че смята да запази основния състав на московското правителство, но ще осъществи ротация на кадрите.

Апаратчик от Сибир, през последните години Собянин бе сред най-близките съратници на "силния човек" в Русия, премиера Владимир Путин, припомня Франс прес.

По съветско време Собянин работи като шлосер, бригадир и майстор в завод за тръби, после заема длъжности в Комсомола и Комунистическата партия.

Той попада в центъра на властта през 2000 г. благодарение на Путин, тогава държавен глава. Става първи заместник-пълномощен представител на руския президент в Уралския федерален окръг, после губернатор на богатата на петрол Тюменска област. През 2005 г. пристига в Москва и оглавява администрацията на президента Путин, в която работи до 2008 г. Предишният шеф на администрацията на Путин и днешен президент Дмитрий Медведев тогава става вицепремиер. Путин не може да остане в Кремъл след два поредни мандата (2000-2008) и посочва Медведев за свой приемник. Собянин ръководи предизборната кампания за президентските избори през март 2008 г.. Тогава Путин става премиер, а Собянин - негов началник на кабинета и съчетава тази длъжност с поста вицепремиер.

През февруари 2009 г. той оглавява управителния съвет на най-голямата руска телевизия "Първи канал". Телевизията е основното средство за комуникация на властта, която не ѝ оставя никаква редакционна свобода при отразяването на политическия живот в Русия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В едно от редките си интервюта през 2000 г. за седмичника "Аргументи и факти" Собянин споделя, че е запален ловец от 15-годишен и се е научил да кара ски, още преди да проходи.

Опозиционното руско издание "Ню таймс" цитира тази седмица сибирски журналист, обрисувал Собянин като човек "твърде рационален, прагматичен, крайно целеустремен, безмилостен дори". Според АФП, този образ "отговаря не само на новия московски кмет, но и на неговия високопоставен ментор".

Като човек без петербургски корени, който никога не е бил свързан с тайните служби, Собянин е изключение в екипа на Путин, отбелязва седмичникът.

Известен руски политик заявил за "Ню таймс", че "под маската на външна невъзмутимост" Собянин криел "невероятни амбиции". Сега те са задоволени: Сергей Собянин получи де факто третия по значение пост в Русия.

Споделяне

Още от Свят