"Хората правилно протестират, политиката загуби моралната основа"

Сергей Станишев: Без оставка нито сега, нито през май

Иначе Борисов и Цветанов се бетонират в ГЕРБ

Орешарски и Станишев преди заседанието на националния съвет на БСП. Сн: БГНЕС

Кабинетът на Орешарски няма да подава оставка нито сега, нито през май догодина, нито по-късно. Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев пред проведения в петък Национален съвет на партията. Това бе трето заседание на съвета за седмицата и на него ръководството на левицата трябваше да разгледа управленската програма на премиера Пламен Орешарски.

Лидерът на БСП отхвърли вариантите за незабавна оставка, или избори през май 2 в 1. Той не допусна и каквато и да било възможност за коалиция между БСП и ГЕРБ, прикрита като правителство на националното съгласие.

За първи път лидерът на левицата направи и анализ на 43-дневните протести, като призна, че основната причина за тях е загубата на моралната основа и прозрачността в правенето на политика.

Оставката няма да реши нито един проблем

"Убеден съм, че оставката сега няма да реши нито един от проблемите", заяви той и добави, че в момента има политическа криза и риск тя да се превърне в икономическа и социална катастрофа. Според него евентуална оставка сега бетонира Бойко Борисов и Цветан Цветанов начело на ГЕРБ и дава нова роля на президента и "минаване към президентска република".

Станишев обори и тезата за избори 2 в 1 през май, защото това щяло да демотивира министрите и на практика да превърне правителството в служебно, а и държавната администрация нямало да сътрудничи ефективно.

"По същество това означава да кажем не на промяната", заяви Станишев. "В добрия случай отлагаме промяната с една година, но за това ли гласуваха нашите избиратели", попита той.

Според лидера на БСП всяко правителство във всеки момент може да си замине, но е погрешно да се задават срокове. "През май ще има евроизбори и те ще бъдат тест за доверието в правителството и ние ще се съобразим", посочи лидерът на БСП.

Орешарски пред Ройтерс: Правителството ми ще остане на власт

Българският премиер Пламен Орешарски заявява в интервю за агенция Ройтерс, че ще остане на власт въпреки ежедневните улични протести с искания за оставката му, но добававя, че липсата на широка обществена подкрепа за правителството му ще забави важни реформи, от които се нуждае страната. Думите му са в унисон с твърденията на лидера на БСП Сергей Станишев, че няма да има оставка на кабинета нито сега, нито напролет.

"Несигурността и политическата криза се отразяват на бизнес климата, но имаме ясен план за действие и продължаваме напред", казва Орешарски в интервюто, цитирано от БТА.

Още

За другата, налагана в медиите, теза - БСП и ГЕРБ да се разберат и да направят ново мнозинство под мотото за национално съгласие - Станишев коментира, че това по своята същност би означавало унищожение на БСП.

"В български условия това е най-ярък пример за задкулисие и безпринципна сделка. Диалог с ГЕРБ трябва да има по всички въпроси, но управление с тях дори временно ще зачертае всички усилия на БСП за промяна в последните четири години", каза Станишев.

Отчаяна нужда от нова култура на диалог

България отчаяно се нуждае от нова култура на диалог - да разговаряме, да се чуваме и да се разбираме, заяви лидерът на БСП. Пред партийния форум той посочи, че БСП трябва да обсъди как да се работи за "нов диалог за обсъждане не само на политически теми, но и на теми, които изискват широко обществено и политическо съгласие".

За много от протестиращите основният въпрос е моралният, какво е доброто управление и как да се стигне до управление, в което има доверие, посочи той и допълни, че това може да бъде една от темите за съгласие между партиите.

Като втора тема Станишев предложи антимонополната политика, защитата на потребителя и на българския производител от нелоялна конкуренция.

"Трябва да сме готови за това, защото цялата българска икономика е пропита и просмукана от олигополи, картели и други монополи, това засяга не само изпълнителната власт и парламента, но и всички регулиращи органи", отбеляза Станишев.

Трета тема, според него, могат да бъдат трайните условия за икономическо развитие за нова индустриална политика.

Протестите: "спонтанни, с политически елемент, вече и с организация и провокатори"

Станишев отбеляза, че общественото пространство е наводнено от десетки, може би стотици монолози на политически сили, граждански организации, протестиращи, контрапротестиращи, медии и "като че ли има глухота между всички участници в политическото пространство".

Протестите са многолики и по състав, и по послания, и по очаквания на тези, които участват в тях, посочи лидерът на БСП.

"Има много сериозен спонтанен елемент, но наред с това има силен политически елемент - и на привърженици на традиционната десница, и на ГЕРБ, а все повече има и организирани елементи, включително и провокатори", коментира Станишев. Според него в много отношения организацията, моделирането и насочването на протестите ясно си проличават центрове за бизнес и политически интереси.

Станишев уточни, че това не е упрек към самите протестиращи, но зад тях се появяват съвсем различни интереси, хора и групировки. Той обаче смята, че дълбоката и трайна причина, видима от февруари насам, е, че правенето на политика и политическите процеси като цяло са загубили в голяма степен морална основа и прозрачност.

Това не е проблем на последните 40 дни или седмици, а е един от фундаменталните проблеми, наследство на българския преход, смята Станишев.

"Докато този обществен проблем не намери решение и ние не участваме във формулирането на такова, няма да се върне трайното доверие в политиката като цяло в България", коментира лидерът на БСП.

Станишев смята, че протестът в момента се намира в търсене на нов смисъл. Той посочи, че позициите на БСП са преминали през три етапа - първо признаването на политическата грешка и бързата ѝ корекция, второ - в разбирането, че много хора се чувстват непредставени в управлението, и трето, след събитията на 23 юли - че демокрацията и насилието са взаимно изключващи се.

Споделяне

Още по темата

Още от България