Сергей Станишев напусна и последния ръководен пост в БСП

За утеха му бе дадено шефството на консултативния съвет на лявата предизборна коалиция

Михаил Миков на пленума. Сн. БГНЕС

Дългогодишният председател на БСП Сергей Станишев, който неотдавна бе сменен на поста от Михаил Миков, няма да заема и другия пост, който си бе запазил - председател на Коалиция за България.

На пленума в петък той бе сменен и на тази позиция от Миков. Той обаче ще заеме създадената за него "утешителна" длъжност председател на Консултативния съвет на бъдещата предизборна лява коалиция, която ще замени досегашната Коалиция за България. Коалицията вероятно ще има и друго име, което членовете ѝ ще утвърдят. Възможно е то да бъде "БСП - лява България".

Решенията от пленума обяви след края му новият говорител на партията Атанас Мерджанов.

Станишев няма да е и в Националния предизборен щаб на БСП, който ще бъде оглавен от Миков. В щаба няма да са шефът на кабинета на Станишев и бивш депутат Татяна Буруджиева, социологът Юрий Асланов, Красимир Янков и Асен Димитров.

Новите членове на предизборния щаб са Любомир Пантелеев от Бургас, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Чавдар Георгиев, бивш зам.-министър на екологията.

Трима досегашни членове на Изпълнителното бюро бяха извадени от него по предложение на Миков - Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов. В ИБ влезе членът на пловдивското ръководство на партията Захари Георгиев.

Плевнелиев - политическа мишена номер едно на критиките на левицата

На пленума все още пресният лидер на БСП Михаил Миков посочи президента Росен Плевнелиев за основен политически враг на БСП. С тази цел бе създадена и работна група, която да следи изкъсо дейността на служебното правителство. Тя се оглавява от зам. председателя на партията Драгомир Стойнев. В групата влизат още двама бивши министри от правителството на Орешарски - Кристиан Вигенин и Ангел Найденов.

"В последните месеци преди разпускането на Народното събрание се наблюдава консолидиране на десницата и използване на всички институционални възможности - най-вече на президента, за атака срещу БСП и нейното управление", каза Миков. Според него опитите да се атакува БСП през нейното управление "понякога надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия" на президента.

Лидерът на БСП заподозря, че целта на десните и президента е не само да се омаловажи управлението на БСП, но и да се нанесат тежки удари на партията още преди началото на предизборната кампания.

"В тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот", каза Миков.

Напрежението президент - БСП ескалира в последните дни пред разпускането на парламента със скандалите около несъстоялата се актуализация на бюджета. БСП не подкрепи проекта за актуализация, внесен от на кабинета "Орешарски", докато президентът до последно настояваше актуализацията да бъде приета.

Тезата на БСП е, че президентът е няма право да задава приоритети на служебното правителство, които надхвърлят неговия мандат – да се гарантира честно провеждане на изборите.

На пленума Миков защити тази теза, като каза, че приоритетите, зададени от Плевнелиев на служебния кабинет, далеч надхвърлят късия конституционен срок на неговото съществуване, както и правомощията му. Сред зададените приоритети бе и ревизия на управлението на правителството на БСП и ДПС.

"Започва се с действия, които трябва в негативен план да представят управлението, в което БСП участва", заяви лидерът на социалистите, въпреки че служебният кабинет едва направи 48 часа съществуване. Миков обяви още, че ще бъде създадена работна група за наблюдение на действията на служебното правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България