Сергей Станишев остана единствен претендент за лидерския пост в ПЕС

Въпреки това той може и да не оглави евролистата на БСП догодина

Сергей Станишев остана единствен претендент за лидерския пост в ПЕС

Почти сигурно е, че председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще остане на този пост още един - трети пореден мандат. Към момента той е единственият кандидат за поста, след като до крайния срок (26 септември) не са се появили други претенденти, научи Mediapool.

Както изисква регламентът, документите за кандидатурата на Станишев са подадени от БСП на 14 септември и предстои да бъдат формално разгледани, преди той да бъде допуснат до състезанието, което в случая ще бъде със самия него. Конгресът на ПЕС, на който предстои да бъде препотвърден мандатът на Станишев, ще бъде на 6 и 7 декември.

Станишев бе единствен кандидат и през 2012 г., когато бе избран начело на ПЕС за първи път. През 2015 г. пък той успя да събере сериозните 70% подкрепа, но тогава европейските леви партии не стояха така зле, както днес. Именно през 2015 г. на конгреса на ПЕС испанецът Енрике Барон Креспо оттегли кандидатурата си с мотива, че е усетил голяма подкрепа за Станищшев.

В началото на годината изглеждаше, че преизбирането му е застрашено по две причини. Първата е, че в момента европейската левица не е в добра кондиция. И втората - вътрешнопартийните български интриги, каквито са обичайни за БСП, чийто лидер бе Станишев до 2014 година.

Макар и пръв в ПЕС, Станишев не се радва на особен авторитет и влияние в БСП. Един от примерите беше отказът на българските социалисти начело с Корнелия Нинова да подкрепят Истанбулската конвенция – една от каузите на ПЕС. Нещо повече, Нинова и БСП подеха гласовита пропаганда в защита на "исконните ценности" и срещу "джендърите", опитвайки се да заглушат националистите от "Обединени патриоти".

Оказа се обаче, че и двата фактора не повлияха особено и Станишев остана единствен кандидат за ПЕС, което му гарантира поста.

Този факт обаче предпоставя поредната интрига в БСП на тема кой да води партийната листа за европейските избори в края на май догодина. Източници от "Позитано" 20 коментираха пред Mediapool, че не е изключено лидерът на ПЕС да не бъде начело на листата на собствената си партия БСП. Кандидатите и подредбата им ще станат известни през март.

Както научи Mediapool, напрежението между Корнелия Нинова и Сергей Станишев не се изчерпва с Истанбулската конвенция. Друга ос на противопоставяне е позицията на БСП спрямо инициативата на Брюксел да задейства член 7 от Договора за присъединяване срещу Унгария. В този спор Нинова призова българското правителство да защити Виктор Орбан, който принадлежи към политическото семейство на европейските консерватори. На пленума на БСП, провел се миналата събота, Станишев е дошъл специално да разкритикува социалистите за заетата позиция.

"Отношенията между тях са силно формални. И самата Корнелия Нинова не иска БСП да излъчи Станишев за водач на европейската листа, защото така няма да може да налага позициите, които желае в предизборната кампания", смятат от "Позитано" 20. Ето защо Станишев щял да бъде издигнат за евродепутат, но първото място засега изглеждало резервирано за човек на Нинова, който да може да лансира "патриотични" тези в кампанията за евровота. "Самата Нинова разглежда тези избори като подгряващи за предсрочни парламентарни, както и за местните. Затова ни е казвала, че посланията ще бъдат горе-долу еднакви", разказаха депутати.

Въпреки това обаче те уточняват, че би бил нелепо лидерът на ПЕС да бъде на задни позиции в листата на БСП. "Той е председател на партията-майка един вид, пък ние ще го натикаме след Корумбашев – смешно е това", твърдят от левицата.

Все пак обаче нищо не е окончателно ясно, докато листата не бъде финално утвърдена през пролетта на 2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?