Сергей Станишев отново настоя за уволнения в МВР и "истината за бюджета"

Сергай Станишев пред български медии в Брюксел. Сн. БГНЕС

Ако служебното правителство иска да бъде почтено към хората, трябва да каже какво е наследството на Бойко Борисов, коментира в Брюксел в четвъртък пред представителите на българските медии в белгийската столица.

Станишев се възмути от поучителния тон на Борисов към служебния премиер при символичното предаване на властта, "все едно, че не той е докарал страната ни до безпрецедентна криза".

"Борисов продължава да живее в своя виртуален свят. Не осъзнава ли докъде докара страната, та иска и втори мандат", попита председателят на БСП. Той призова служебното правителство да каже каква е истината за състоянието на бюджета.

Станишев повтори, че фискалният резерв бил опоскан, държавата имала огромни задължения към фирмите, болниците били във фактически фалит, държавните предприятия са източени, а контрабандата е стигнала неимоверни размери заради политическия чадър.

Председателят на БСП повтори пред медиите в Брюксел, че ако служебният кабинет иска да бъде надпартиен, "трябва да освободи всички политически кабинети в министерствата, работили с предишното правителство".

Станишев изтъкна, че ръководството на МВР е било превърнато в политически щаб на ГЕРБ. Той припомни, че областните управители са назначени също от ГЕРБ.

Според лидера на социалистите Цветан Цветанов продължавал да се държи като ръководител на МВР, да дава указания и да обяснява, че Флоров бил гръбнакът на МВР. Станишев вметна, че в действителност шефът на ГДБОП Станимир Флоров е гръбнакът на политическата полицейщина на Цветан Цветанов и изпълнител на неговите лични политически поръчки.

"Тези хора ли ще правят честни избори", попита Станишев. Според него оставането на скандални, по думите му, личности като зам.-аграрния министър Светлана Боянова означава замитане на следите, на корупционните практики и на грабежа. "Не трябва да се допуска същите хора да правят същите безобразия", заяви отново лидерът на БСП. Самата Боянова подаде оставка преди смяната на правителството "Борисов" със служебния кабинет и не се е чуло новият аграрен министър да ѝ е предложил да запази поста си.

Левицата смята да представи на служебния премиер спешните мерки, които партията предлага. Станишев изтъкна, че са необходими мерки за социална справедливост и за подкрепа на малкия и средния бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?