Сергей Станишев се обяви за възстановяване на държавността и спести програмните слова

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви в словото си пред парламента, че на изборите култът на политическата чалга е бил развенчан и сега има остра нужда в обществото от възраждане на идеалите за свобода, върховенство на закона, пазарна икономика, за работеща икономика. Той спести програмните намерения на БСП, които нееднократно бе заявявал след изборите.

 

“Имаме партия, която е математически победител, само че не се усеща този триумф, който би трябвало да изпитва един победител. Не е ясно каква част от изборите за ГЕРБ са честни и каква част за купени. Парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране, защото не ви излиза сметката. ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението", каза Станишев.

 

Според него с искането за касиране на изборите ГЕРБ цели дестабилизация на страната. Той посочи, че за последните два месеца безработицата е нараснала от 12 на 14% а от ГЕРБ предлагат още няколко месеца да няма работещи институции.

 

Изборът е между волята на една партия за власт и крещящата нужда за възстановяване на държавността, заяви Станишев, и заяви, че няма как бившата управляваща партия да участва в оздравяването на държавата.

 

"Изборът е между партията-държава, между политическия и икономически монопол, които неизбежно създават бедност и търсенето на съгласие и отърсване от задкулисието, което беше основа на досегашното управление. Това трябва да се промени. Има остра необходимост от възраждане в обществото на всички идеали, заради които започнаха промените", каза Станишев.

 

"Затова толкова различни партии, които са и идейно несъвместими, заявяват, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ и не желаят да водят разговори с управляващите досега. Нито един от проблемите, заради които хората излязоха на улиците, не е решен, но две трети от хората гласуваха за промяна и отхвърлиха статуквото, което газеше и нямаше никакъв диалог", каза лидерът на БСП.

 

“Вие още живеете в различната реалност, създадохте два свята – виртуалния, в който всичко е наред, хвалят ви, и реалния, в който хората изнемогват”, обърна се Станишев към ГЕРБ.

 

“Днес България наистина е затаила дъх, България очаква какъв дух, съдържание и тон ще зададем на Народното събрание. Гледат ни огромен брой български граждани, гледат ни изтощени, обезверени, на ръба и отвъд отчаянието, изпълнени с недоверие и с огромен затаен гняв, заради мизерията, заради несигурността за днешния и утрешен ден на себе си и своите семейства, близки, заради усещането за погазена справедливост и собственото им достойнство. Изпитание за всички парламентарни групи е това напрегнато очакване“, каза Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България