След демонстративна размяна на писма с главния прокурор

Сергей Станишев се отказа от депутатския си имунитет

Сергей Станишев се отказа от депутатския си имунитет

Лидерът на БСП Сергей Станишев е изразил съгласието си депутатският му имунитет да бъде свален. Това пише в понеделник председателят на парламента Михаил Миков в свое писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от Народното събрание.

С това се слага край на кратката размяна на писмени позиции между институциите, започнала с настояване от страна на Станишев разследването срещу него за седем секретни доклада, загубени от деловодството на Министерския съвет по време на тройната коалиция, да бъде ускорено и вкарано в съда или прекратено.

Социалистът поиска това от Цацаров в сряда, миналата седмица, след което от държавното обвинение коментираха, че главният прокурор очаква становище от обвинителя, водещ делото, дали имунитета на Станишев трябва да бъде искан или това е безпредметно.

Два дни по-късно, в петък, последва официално писмо от Цацаров към парламента, с което той пожела да образува наказателно производство срещу лидера на една от управляващите партии. Това вече е възможно, след като Станишев сам е решил да се откаже от имунитета си.

Всички тези официални становища обаче имат по-скоро демонстративен характер, предвид факта, че разследването срещу социалиста се точи от почти три години и половина и досега прокуратурата е правила цели три неуспешни опита да внесе в съда предложението си за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба.

Съдебният процес обаче така и не започна, тъй като съдът три пъти връщаше казуса обратно, посочвайки, че обвинителният акт е пълен с неясноти и противоречия, които трябва да бъдат отстранени. Това обаче не стана, а самият главен прокурор Цацаров за последно коментира в четвъртък миналата седмица, че не знае дали подчинените му ще успеят да изпълнят въпросните указания на Софийския градски съд.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Делото на три пъти бе внасяно от Софийската градска прокуратура (СГП) в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба, но СГС всеки път го връщаше за отстраняване на неясноти и противоречия. За последно държавното обвинение прати казуса на следствието, за да бъдат открити данни, че лидерът на БСП умишлено е изгубил класифицираните документи.

Разследването продължи толкова дълго, тъй като прокуратурата положи безуспешни усилия да открие някакви доказателства къде се намират въпросните документи. Накрая се оказа, че ако те бъдат намерени, самото производство ще се обезсмисли и би трябвало да бъде прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България