Сергей Станишев: В България олигархия няма

Сергей Станишев: В България олигархия няма

Из интервю на министър-председателя Сергей Станишев пред Дарик радио.

Въпрос: Като заговорихме за престъпността, в изказването си при шестия вот на недоверие на правителството на Симеон Сакскобургготски, това е февруари 2005 и вие сте лидер на лявата опозиция тогава, казвате, че олигархията ще понесе своята отговорност. Сега в края на вашето управление, на вашия мандат, имате ли отговор на въпроса кой в олигархията понесе отговорност?

Отговор: Не може да се отрече, че особено през последната година бяха нанесени конкретни и сериозни удари, повдигнати обвинения срещу хора от организираната престъпност, срещу много бизнесмени, към които има най-малкото въпроси и тези обвинения бяха повдигнати, бяха предприети акции от МВР и от ДАНС. Проблемът е, че недостатъчно бързо, и това е мое също лично неудовлетворение, се стига го присъди. В България има случаи, които са скандални, по десет години се влачат дела с тежки, сериозни обвинения и нищо не се случва.

Въпрос: Вие кои случаи подреждате? Ще припомня и вашето определение, което давате тогава за олигархия – власт на парите и малцинството, при което държавният и обществен интерес се подменят с частен. Имате ли примери, които според вас са емблематични за управлението и когато сте започнал, извървян целия път в рамките на вашите правомощия, удар срещу такъв подменен държавен и обществен интерес с частен?

Отговор: Първо мога да кажа моето лично мнение, че олигархия в България, в смисъла на власт, основана на бизнес, която се слива с държавната и която определя държавната политика, в този смисъл няма. Има...

Водещ: 2005 имаше, а сега няма?

Отговор: Има богати хора, които се стремят да оказват влияние, но това влияние не е по никакъв начин по-голямо от много други европейски страни, това не е мое мнение, това е мнение на един от много високопоставен представител на ЕК, което той сподели с мен.

Въпрос: Т.е. вашата теза е, че вие, при вашето правителство, махнахте изобщо олигархията, защото 2005 сте казал, че при Симеон Сакскобургготски има олигархия и трябва да носи отговорност?

Отговор: Това не мога да кажа, защото въпросът е, че трябва д се оказва много по-голям натиск и много по-голямо разграничение между държавните институции и стремежът, който навсякъде съществува на бизнеса, да оказва влияние. Най-ефективният начин за това, освен преследването на престъпниците, на тези, които нарушават закона, независимо от тяхното положение, е въвеждането на ясни правила, които функционират. И ние на това се учим като държава на всички нива.

Въпрос: Няма да дадете примери за удари, защото на мен ми се струва, че това, което направихте с ДАНС..., можете да дадете примери?

Отговор: Има конкретни удари и аз поисках сега от ДАНС да направят пълен публичен отчет за свършеното за една година съществуване. Знаете, че това беше много трудна реформа. Самият факт, че той вече съществува като институция, държавната агенция, и постига резултати, е много голям успех. Не само се е структурирала, има и резултати. Вижте Дупница, господата Галеви.

Златко Баретата, много други повдигнати обвинения срещу хора на различни нива на властта. Това е свършено за много кратък период, но не бива да се успокояват и представителите на ДАНС и на МВР, защото в обществото, трябва да бъдем честни, има много голямо, остро усещане за несправедливост и за това, че този, който е богат, не може да бъде наказан от съда, независимо от това какви прегрешения или престъпления и извършил. И това е проблем на България, затова продължаваме и до последния ден на работата на това правителство ще продължаваме работата по съдебната реформа, по реформата на правораздаване и изобщо в тази област имаме още много работа да се свърши.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?