Сергей Цочев стана титуляр на поста председател на АЯР

На заседанието си в четвъртък правителството определи д-р Сергей Цочев за председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) с мандат 5 години, съобщиха от правителствената информационна служба.

Цочев изпълнява тази длъжност от октомври 2004 г. след внезапната кончина на тогавашния председател на агенцията проф. д.ф.н. Емил Вапирев до приключването на мандата му, изтичащ в края на август 2007 г. С днешното правителствено решение той става титуляр на поста за нови 5 години.

Д-р Сергей Цочев има дългогодишен опит в областта на безопасното използване на ядрената енергия като служител на АЕЦ "Козлодуй", включително в периода 2001 - 2004 г като директор на дирекция "Безопасност и качество" на централата.

Той е завършил химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Радиохимия" и е специализирал в Атомния институт на австрийските университети и в Изследователския център на МААЕ. Заемал е още длъжностите ръководител на сектор "Радиохимия", началник на отдел "Радиационен контрол на околната среда", ръководител на направление "Радиационна защита" и ръководител на сектор "Оперативен радиационен и дозиметричен контрол" в АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още от Бизнес