Сериозен ръст на чартърите за ски сезона

Сериозен ръст на чартърите за ски сезона

Очаквания за ръст на зимните туристи у нас над посетилите ски курортите ни миналия сезон 1.2 млн. души, изрази министърът на туризма Николина Ангелкова в петък, ден преди официалното откриване на ски сезона в Банско.

"Прогнозите за силен зимен сезон се потвърждават и от данните на българските летища“, каза Ангелкова пред Нова телевизия. Според представените от нея данни само на летище София има над 80% увеличение на заявените полети и общият им брой достига 178. Сериозен е ръстът на един от най-важните ни пазари за зимен туризъм – Великобритания, като полетите от Лондон нарастват от 24 на 69. Заявени са и близо 7 пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация Копенхаген. Оптимистични са и данните от летище Пловдив, където се очакват по-голям брой полети и пътници от Израел (14 нови полета), Холандия (13 нови полета), Великобритания (5 нови полета), както и от Русия. Ръстове отчитат и двете ни морски летища – планираните редовни и чартърни полети през зимните месеци показват ръст от 25% на полетите на летище Варна, а тези на Бургас отбелязват ръст от над 40%.

"Това показва, че България става не само по-разпознаваема, но и по-предпочитана туристическа дестинация за зимен туризъм“, каза министърът на туризма. Това се потвърждава и от изследване на консултантска компания към Европейската туристическа комисия, което нарежда България в топ 6 на най-предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм, допълни тя.

Според прогнозите на Министерството на туризма за зимен сезон 2015/2016 може да се очаква ръст от близки и съседни пазари като Гърция, Турция, Македония и Сърбия. България ще бъде привлекателна и за туристите от Великобритания, за които тя традиционно е изгодна ски дестинация. Очаква се увеличение и на туристи от Израел, Молдова, Холандия, Финландия, Норвегия и Швейцария. Вътрешният пазар също се очаква да отбележи ръст, продължавайки тенденцията от изминалия зимен сезон, когато и трите големи зимни курорта регистрираха увеличение на нощувките от български граждани, посочват от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?