Доклад на ООН за последното десетилетие отчита:

Сериозен спад на заболелите от ХИВ в най-засегнатите африкански държави

Сериозен спад на заболелите от ХИВ в най-засегнатите африкански държави

Сериозен спад от средно около 50% на заболелите от ХИВ през последните 10 години отчита ООН в свой доклад за 25 предимно бедни държави, повече от половината от които в Африка, съобщиха в сряда световните агенции.

Някои от положителните данни са от страни, в които заболяването е било изключително разпространено – в Малави се наблюдава намаляване от 73%, в Ботсвана – със 71%, в Намибия – 68%, Замбия – 58%, Зимбабве – 50% и с 41% в Южна Африка и Свазиленд.

"Прогресът се ускорява – преди се отнемаше десетилетие да се постигне това, което успяхме за 24 месеца... Това е доказателство, че с политическата воля на наша страна имаме възможност да постигнем поставените цели до 2015 година", коментира изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе.

Според доклада лечението на ХИВ в Южна Африка се е увеличило със 75% през последните две години, като е обхванало 1.7 милиона пациенти. Междувременно, новите инфекции са били с 50 000 по-малко за тези две години. Правителството на Южна Африка е увеличило инвестициите в програми за борба със СПИН с над $1.6 млрд., което е и най-голямото увеличение сред страните с ниско или средно ниво на БВП.

От ООН съобщават още, че 81 държави са увеличили разходите за борба с вируса с над 50% в годините между 2001 и 2011 г. Освен това документът напомня, че остават 1000 дни за постигане на Целите на хилядолетието, една от които е премахването на ХИВ/СПИН до 2015 година.

Споделяне

Още от Свят