Изборите за парламент

Сериозна промяна в политическата карта на Гърция

За първи път от 30 години нито една партия няма да има мнозинство за самостоятелен кабинет

Премиерът Лукас Пападимос след като гласува. Сн. ЕПА/БГНЕС

В 19 часа приключи изборният ден в Гърция, след като гърците бяха призовани да гласуват за парламент на предсрочните избори в неделя. По-висока избирателна активност се забелязва в следобедните часове, предаде БНР.

Масово гласуваха младите. Наблюдатели виждат началото на промяна в познатата политическа карта в Атина, но не очакват това да доведе до сътресения в еврозоната, каквито опасения има поради възможността от създаванвето на нестабилни мнозинства в парламента в момент на изключително важни решения за укрепването на финансите и иикономиката на Гърция..

Активността на младите и настроението на избирателите подсказва, че много неща на политическата сцена в Атина ще се променят. За първи път от 30 години няма шанс нито една партия да състави самостоятелно правителство. Няколко партии, които досега нямаха достатъчно влияние в парламента, по всяка вероятност ще се превърнат в сили, които биха могли да сформират коалиционно правителство.

Двете основни партии – консервативната Нова демокрация и социалистическата ПАСОК - понасят поражение на днешните предсрочни избори, показват екзит пол резултатите от гласуването.

Нова демокрация, водена от Андонис Самарас, остава първа политическа сила със 17-20% от гласовете, след като събра над 33% на предходните избори през 2009 г. Но успехът не ѝ носи абсолютно мнозинство в новото правителство.

По всичко личи, че неонацистката  Хриси Авги (Златна зора) ще влезе във властта за първи път от 40 години, тъй като движението получава от 6 до 8% от бюлетините. Комунистическата ККЕ пък печели от 7,5 до 9,5% от вота.

Радикалната левица – партията Сирица - противничка на драконовските мерки за икономии, бележи голям успех с 15.5% до 18.5% от гласовете.

Политическите наблюдатели очакват коалиция от две или три партии да поеме управлението на страната, а Самарас ще има задачата да състави правителство.

Гърците искат промяна в условията на договора по кредитиране, но не и излизане от еврозоната.

Изборният ден протича без инциденти и значителни нарушения. След като гласува, премиерът Лукас Пападимос прогнозира, че до седмица в Атина ще има ново правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство.

Няма носталгия към драхмата, споделят избиратели, но европейският план за спасението на Гърция се отрази зле на всички. Коментарите на много хора са основно, че са подали вота си за леви партии, които досега не са участвали в управлението на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят