Сериозни нередности на президентските избори в Украйна

Независими наблюдатели констатираха сериозни нередности на президентските избори в Украйна, които се проведоха в неделя. Сред засечените нарушения са оказване на натиск върху учащи се и грешки в избирателните списъци, които са лишили много избиратели от правото на глас, предаде АФП, цитирана от БТА.

24 са кандидатите за държавен глава на Украйна, които се включиха в днешната изборна надпревара. Според предварителните допитвания фаворити са лидерът на опозицията Виктор Юшченко, който е за по-тесни връзки със Запада, и сегашният министър-председател Виктор Янукович, подкрепян от досегашния президент Кучма и от Русия.

Агенциите коментират, че днешните избори са смятани за определящи за бъдещия курс на Украйна между разширения Европейски съюз и Русия.

Констатацията за сериозни нередности на изборите се съдържат в комюнике на неправителствената организация Европейска мрежа на организации, наблюдаващи избори (ЕНЕМО), чиито представители от 16 страни от Източна Европа и бившия Съветски съюз наблюдават протичането на вота в 300 избирателни секции в Украйна.

Сигнали за проблеми с избирателните списъци са подадени от Киев, Харков, Симферопол и района на Лвов, съобщиха украинските медии. Регионалната избирателна комисия в Крим разгледа най-малко 200 жалби от избиратели, които не са могли да гласуват, съобщи председателката на комисията Олена Кузмина, цитирана от Интерфакс.

Според ръководителя на наблюдателите от Русия, цитиран от РИА Новости обаче, президентските избори като цяло протичат в съответствие със законите. И той обаче призна за "некачествена" подготовка на избирателните списъци, определяйки го като организационен недостатък.

Малко след 18 ч. българско време агенция "Фокус" предаде, цитирайки украински източници, че на "Московски площад" в Киев е започнал стихиен митинг, в който участват хиляди украинци. Част от участниците не са били включени в избирателните списъци, а други при явяването си в избирателните секции са установили, че някой е гласувал от тяхно име.

По-рано, към 16 ч. българско време председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) в Украйна Сергей Кивалов опроверга информациите, че комисията е поискала съдействие от силите на реда. Същевременно агенциите предадоха за засилено присъствие на полицейски и военни части около сградата, където е разположена комисията.

Кореспондент на ББС в Киев посочва, че предшествалата изборите кампания е била най-ожесточената за тринайсетте години независимо съществуване на Украйна. Опозицията се оплакваше, че са правени опити за убийства, от сплашване и от медийно пристрастие.

На брифинг в 15 ч. българско време Кивалов обяви, че до този момент са гласували е 53.5 % от избирателите. Наблюдателите прогнозират, че нито един от двамата фаворити Юшченко и Янукович няма да получи необходимите 50% за победа и ще трябва да премерят сили отново на втория тур, планиран за 21 ноември.

Първите предварителни резултати от изборите се очакват в понеделник.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?