Сериозно запрашен въздух в София следващите дни

Общината отново пуска безплатно буферните паркингите към метрото

Сериозно запрашен въздух в София следващите дни

Сериозно замърсяване на въздуха с фини прахови частици се очаква в София в следващите дни. Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, публикувана на сайта на общината, показва, че в някои части на града среднодневната концентрация на прахови частици може да надмине 200 микрограма на кубичен метър.

Това означава, че вероятно гражданските станции, които показват доста по-високи стойности от официалните на Изпълнителната агенция по околна среда, ще измерят още по-голямо замърсяване.

Най-голяма се очаква да е концентрацията на фини прахови частици в района на станция "Хиподрума" - над 200 микрограма на куб. метър. За "Павлово" прогнозата е до 200 микрограма, а за "Дружба" и "Надежда" прогнозата за сряда е да има умерено замърсяване (до 100 микрогама). Подобна е картината и за четвъртък. За станцията в "Младост" прогноза липсва.

Заради очакваното замърсяване Столичната община пуска безплатно в сряда паркингите към метрото. Те могат да се ползват без пари, ако хората след това се качат на градски транспорт. Засега не е обявено пускането на зелен билет за пътуване в цялата мрежа на градския транспорт през целия ден срещу лев.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул."Цариградско шосе", бул."Черни връх", бул."Ломско шосе", бул."Александър Малинов" и на бул."Драган Цанков". И миналата седмица местната власт задейства тази мярка, но особен интерес към безплатните паркинги нямаше.

"Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление. Продължава и миене на столични булеварди с автоцистерна. Екипи на Столичен инспекторат извършват и проверки за източници на замърсяване от строителни, търговски, промишлени обекти и по сигнали на граждани", допълват от общината.

Данните за замърсяването от официалните източници могат да се следят в реално време на сайта air.sofia.bg. Там се публикуват и прогнозите за следващите дни, както и мерките, които общината предприема.

На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android  и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на фини прахови частици. То обаче не показва данни за замърсяването или прогнозите за качеството на въздуха.

Споделяне

Още по темата

Още от България