Серия атентати в Ирак взе над 60 жертви

Серия атентати в Ирак взе над 60 жертви

Повече от 60 души станаха жертви на серия атентати, станали в неделя на територията на Ирак, а около 250 бяха ранени, предаде Райтерс, цитирайки представители на местните и медицинските власти в страната. Предишната информация бе за 34 загинали при редица нападения.

Нова тетористична атака в джамия в югоизточната част на Ирак в град Ел-Амар обаче причини смъртта на не по-малко от 16 души при взрив на два автомобила.

По-рано през деня в Северен Ирак при нападение на военна база в град Дуджейл бяха убити 11 военни. Други седем полицейски служители загинаха при взрив край северния град Киркук, отивайки на работа в държавната нефтена компания "Норд Ойл" (North oil). Зареденият с експлозиви автомобил избухнал на паркинг пред сграда на компанията. Освен убитите при експлозията били ранени 17 души, посочва Ройтерс. "Норд Ойл" е оператор на нефтопровод, който свързва Киркук с пристанището Джейхан в Турция.

Друг атентат пък взе две жертви при взрив край френското консулство в южния град Насирия.

Според някои информации, само за няколко часа на територията на страната е имало около десет взрива. Съобщава се за атентати в градовете Самара, Басра и Туз-Хармат. За засилването на насилието в Ирак се обвиняват сутинските въстаници, свързани с "Ал Каида”, посочва ББС.

Британското издание припомня, че само преди няколко дни осем шиити бяха убити при нападение в Киркук и отбелязва, че след излизането на американските войски от Ирак в края на 2011 г. се наблюдава ръст на насилието в страната на фона на политическите и религиозните разногласия.

Споделяне

Още от Свят