Сертификатът за ваксинация на ЕС влиза в сила поетапно от средата на юни

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Системата за "зелени пропуски" - сертификати за ваксинация в ЕС - ще бъде въведена постепенно от средата на юни, което постепенно ще възстанови свободата на движение в ЕС.

Това обявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на заключителната пресконференция на срещата на върха на ЕС, съобщава БГНЕС.

"Страните от ЕС ще могат да започнат да се свързват с европейската база данни за зелени пропуски от средата на юни, което ще позволи да влязат в експлоатация поетапно", каза Фон дер Лайен.

По нейните думи системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни.

Както отбеляза Мишел, стартирането на системата ще позволи "ЕС постепенно да започне да възстановява свободата на движение в общността към средата на юни".

До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани, съобщи фон дер Лайен след края на заседанието на Европейския съвет.

Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница.

Тя съобщи, че очаква до края на май Европейската агенция по лекарствата да одобри искането на "Пфайзер" ваксината да се прилага при младежи от 12 до 15 години. Председателката на ЕК уточни, че само този производител досега е внесъл подобна заявка, а скоро се очаква тази стъпка да направи и "Модерна".

По нейните думи са започнали изпитания за прилагането на ваксина против новото заболяване и при деца на възраст между 6 и 11 години. Тя посочи, че учените ще определят кой има нужда от ваксина или от подсилваща доза.

Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява. По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.

Огромен успех е, че нито една държава не поставя целите под въпрос, обсъждаме само как с най-малко средства, най-честно и иновативно да постигнем целта, поясни тя. Тежестта трябва да се понесе от по-богатите държави и от големите производители. Промените трябва да бъдат обществено справедливи, заяви председателката на ЕК.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

Споделяне

Още от Европа