Сертифицираните инвеститори у нас са тайна

Сертифицираните инвеститори у нас са тайна

Министърът на икономиката Емил Караниколов се похвали, че от началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Инвеститорите са обещали влажения за близо 600 млн. лв. и планират да разкрият 877 нови работни места.

Пред журналисти Караниколов връчи три сертификата на фирмите "Амилум България" ЕАД, "Кастамону България" АД и "Витте Аутомотив България" ЕООД, които от години работят на българския пазар. Трите компании обещават да инвестират над 269.4 млн. лв. и да разкрият 362 нови работни места.

Информация за останалите седем инвеститора не беше представена. Няма такава и на сайта на Българската агенция за инвестиции. Последният публикуван списък на инвеститорите у нас е от края на 2016 г.

Преди повече от месец Mediapool сигнализира БАИ за липсата на актуална информация за сертифицираните проекти през изминалата 2017 г. Такава няма качена и до днес на сайта на БАИ.

През миналата година са издадени 31 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите, като половината от тях са във високотехнологични производства, отчете Караниколов. Планираните вложения са за над 311 млн. лв., а обещаните нови работни места – над 5850.

Един от финансовите стимули по закона, който има значение за предприятията в производството, е изграждането на елементи на довеждаща инфраструктура, коментира икономическият министър.

По тази причина в края на 2017 г. са сключени договори с инвеститорите и общините, в които се осъществяват сертифицираните инвестиционни проекти. Министерството на икономиката е предоставило близо 4 млн. лв. общо на общините Габрово, Девня и Белослав, за да бъде изградена довеждащата инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?