Сертов съобщил за липсващ документ в папките по "Галерия"

"Кримката" около делото "Галерия", в рамките на което ДАНС неправомерно е подслушвала журналисти и депутати, се обогати с нов детайл – липсващ документ от проверка на инспектората на агенцията, който не бил приложен в нито една от шестте папки по делото.

Новината съобщи пред репортери лидерът на РЗС Яне Янев, член на комисията за контрол на ДАНС.

В четвъртък комисията, оглавявана от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов, изслушва бившият председател на ДАНС Петко Сертов и бившият му заместник Иван Драшков, които взаимно си прехвърлят топката кой е наредил стартирането на разработката.

Янев, който излезе за малко от залата, каза пред репортери, че Сертов им съобщил, че е възложил на инспектората на ДАНС да провери "Галерия", но документът от тази проверка не бил приложен в папките по делото. Не стана ясно какво съдържа липсващият документ, но бившият председат на ДАНС препоръчал на депутатите да го изискат от инспектората на агенцията.

Според преразказа на Янев, казаното от Сертов пред депутатите на практика потвърждава известната вече схема за стартирането на "Галерия". Тя е възложена по конкретна информация, съдържаща елементи на класифицирана информация от "кухнята на ДАНС".

Според Янев става дума за информация от ГДБОП за използване на технически средства по отношение на сайта "Опасните".

Схемата, до която стигна разследването на миналия парламент и на сегашната комисия за ДАНС, показва, че като фактическо основание за започването на делото "Галерия" е използвана частна жалба на близкия до БСП бизнесмен Петър Манджуков. Той се оплакал в ГДБОП, че е оклеветен от сайта "Опасните" и бил "помолен" от хора в ДАНС да пусне жалбата.

Антимафиотите назначават специални разузнавателни средства (СРС), установяват кой е администраторът на сайта "Опасните", след което ДАНС стартира делото "Галерия".

Бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов подозира, че СРС-ата са разписани от бившия министър Михаил Миков.

Преди две седмици шефът на комисията за ДАНС Иван Костов каза, че разработките "Галерия" са били насочени срещу двамата съсобственици и журналист от вестник "Уикенд", но така и не са установили коя е къртицата в агенцията, подавала информация към изданието.

Обекти на оперативното дело са разследващият журналист от "Уикенд" Димитър Златков ("Галерия 1"), съсобственикът на същия вестник Мартин Златков ("Галерия 2") и неговият партньор Недялко Йорданов ("Галерия 3"). Чрез техните контакти се стигнало до подслушване и на много журналисти и политици.

След заседанието на комисията председателят ѝ Иван Костов заяви, че всички декласифицирани материали по "Галерия" ще бъдат отделени в папка, която ще бъде предоставена на медиите. Костов ще се обърне към председателя на ДАНС тези материали да бъдат предоставени на медиите, за да стане ясно какво се съдържа по делото, кой е получил информацията от ДАНС, кой е започнал делото, какви са резултатите и кои са подслушваните журналисти.

ДКСИ: СРС-тата в "Галерия" не могат да бъдат разсекретени

Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова заяви по-рано в четвъртък, че по принцип няма как да бъде декласифицирана тази част от доказателствата, които са добити със СРС.

Малко след като стана министър-председател, Бойко Борисов нареди скандалното дело на ДАНС да бъде разсекретено, но както и след аналогичното решение на самата спецагенция от миналата година, остана въпросът дали разработката може да бъде оповестена в цялост.

По този повод шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС отправи питане до ДКСИ кой, как и по какъв начин може да декласифицира информация, представляваща държавна тайна.

В четвъртък Маркова е заявила пред депутатите, че фигурата, която има правомощията да направи това, е ръководителят на ДАНС, по негова преценка и съгласно законовите изисквания.

Дори не мога да се досетя как могат да бъдат декласифицирани СРС, каза Маркова, попитана дали при разсекретяване на информация е необходимо съгласието на трети лица, "прихванати" при телефонните разговори. Помолена да уточни дали това означава, че само малка част от "Галерия" може да се оповести, тя отговори, че със сигурност няма как да бъде декласифицирана тази част от доказателствата, които са добити със СРС.

Според повечето запознати с разработката, частичното ѝ разсекретяване, без СРС-тата, би било манипулативно.

Цвета Маркова представи пред депутатите отчет за работата на агенцията през 2008 г. Отправени са ѝ били въпроси, свързани със законови промени, които да подобрят взаимодействието между ДКСИ и службите за сигурност и обществен ред.

От ДКСИ са направили две предложения, едното от които е свързано с индустриалната собственост – да бъде дадена възможност да се проучват чуждестранни граждани, което би подпомогнало обмена между България и други държави, заяви Маркова.

Почти всички министри вече имат издадени сертификати за работа с класифицирана информация в рамките на ЕС, а всеки то тях има сертификат за работа с класифицирана информация за НАТО, информира още Маркова, която бе изслушана на закрито заседание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?