Серж Саркисян е преизбран за президент на Армения при слаба конкуренция

Серж Саркисян

Централната избирателна комисия на Армения оповести предварителните резултати от състоялите се вчера президентски избори в страната, предаде ИТАР-ТАСС във вторник.

Според данните от избирателните протоколи от всички 1988 избирателни секции сегашният президент Серж Саркисян печели втори президентски мандат с 58,64 на сто от гласовете. Получените от Саркисян гласове са достатъчни, за да бъде преизбран без балотаж.

На второ място с 37 на сто от гласовете се класира роденият в САЩ Рафи Хованесян, който бе първият външен министър на Армения, след като страната се отдели от СССР.

Избирателната активност е малко над 60 на сто.

Състоялите се в Армения избори отбелязват подобрение в изборния процес сравнение с предишни гласувания, но в тях нямаше реална конкуренция, предаде Ройтерс, като се позова на международни наблюдатели, изпратени от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Оценката на международните наблюдатели е, че вотът е преминал без инциденти.

"Но ограниченият брой кандидати показва, че на изборите реално нямаше конкуренция", се казва в разпространено в Ереван съобщение на екипа международни наблюдатели. "Всички кандидати можеха да водят кампаниите си свободно и да представят своите възгледи на гласоподавателите, но като цяло предизборната кампания премина без да привлече особен обществен интерес."

Според Ройтерс потенциалните съперници на Саркисян се отказали да участват в изборите, защото се опасявали, че крайните резултати ще бъдат манипулирани в полза на сегашния президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?