Сесилия Атиас: В Либия още стои смъртното наказание срещу българските сестри

Снимка: БГНЕС

Нито за миг не съм имала съмнение в успеха на мисията по освобождаването на медицинските сестри от Либия, каза бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас (Саркози) на пресконференция в присъствието на три от медицинските сестри - Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Кристиана Вълчева.

 

Тя е в София, за да се срещне с медиците седем години след освобождаването им от либийския затвор и бе обявена за почетен гражданин на София.

 

Сесилия Атиас разказа, че успехът ѝ се дължи на факта, че е пристигнала в Либия, въоръжена с правилните аргументи в точното време на точното място.

 

"Когато наистина имаш желание да спасиш нечий живот, намираш различни важни средства", заяви Атиас.

 

Тя описа сваления и убит лидер на Либия Муамар Кадафи като "доста смутна, тъмна личност, която използваше и прийомите на насилието, на бруталното държание".

 

"Така че още от първата ни среща ни се наложи да премерим сили, от което и той се учуди. Преговорите бяха с него, с министър-председателя, с правителството, със Сейф Ал-Ислам, с високопоставените лица в Бенгази. Либия беше изключително разделена на различни лагери. В началото полковник Кадафи беше по-скоро склонен към освобождаване, но хората зад Сейф Ал Ислам не бяха на това мнение и това вътрешно противоборство трябваше да бъде преодоляно", разказа бившата първа дама на Франция.

 

"Както видяхме, революцията в Либия започна именно от Бенгази", каза Атиас.

 

Тя описа и първата си среща със сестрите в затвора в Либия.

 

"Спомням си, че те бяха с един напълно прозрачен, изпразнен от съдържание поглед. Опитвах се да намеря думите, с които да им вдъхна надежда", каза Сесилия Атиас. Тя посочи, че е посетила и болницата със заразените либийски деца, където атмосферата също е била отчайваща.

 

"Сега разбрах, че смъртното им наказание всъщност не е отменено. Преди седем години са били помилвани от президента на България, но в Либия продължава да стои това смъртно наказание и доживотен затвор", каза Сесилия Атиас.

 

"Дълбоко съм развълнувана, че виждам едни жени в много добра форма", каза Атиас.

 

Българските медици пък заявиха, че за тях името Сесилия означава Свобода.

 

Сесилия Атиас каза, че се надява да се върне отново в България и пожела на София успех за кандидатурата ѝ за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

"Когато дойдох в София преди 7 години видях само летището, сега тепърва ще откривам страната ви", каза тя.

Споделяне

Още от България