Сесилия Саркози на първа линия в преговорите

Сесилия Саркози на първа линия в преговорите

Като се върна в Триполи, за да постигне освобождаването на българските медици, френската първа дама изигра една неочаквана роля.

Дали Сесилия Саркози не е новата Лейди Ди? Нейното участие в казуса с българските медици ѝ осигури вече международна слава, която превърна френската първа дама в медийна звезда, подобно на загиналата преди 10 години принцеса, която беше защитничка на големите хуманитарни каузи през 90-те години на миналия век. След първото ѝ пътуване в Либия на 12 юли Сесилия Саркози превзе първите страници на международната преса. Снимката на съпругата на президента на Френската република в компанията на българските медици, сега когато тя постигна завръщането им в България, отново ще обиколи планетата.

Никола Саркози мечтаеше съпругата му да има своя истинска роля. Сега мечтите му се сбъднаха, дори надхвърлиха очакванията му. "В края на краищата моята единствена грижа е Сесилия", призна той пред френски журналисти на френския национален празник - 14 юли. В крайна сметка френският държавен глава не трябваше да чака много, за да определи ролята на съпругата си. За по-малко от две седмици, със своите две изненадващи посещения в Триполи, Сесилия Саркози беше зрелищно произведена в ранг неофициален емисар на съпруга си на дипломатическата и хуманитарната сцена.

Разбира се нейното нахлуване с гръм и трясък на тази сцена първо накара европейските канцеларии да заскърцат със зъби от яд. Но с таланта си да убеждава френският държавен глава бързо убеди еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер, че френската намеса е напълно обоснована. Миналия четвъртък след срещата си с нея Саркози дори заяви: "Двамата сме съгласни по всички въпроси".

Три дни по-късно европейската дипломатка вече беше на път за Триполи със Сесилия Саркози и Клод Геан, на борда на френския правителствен самолет. Това беше начин семейство Саркози да накарат критиците да млъкнат, да престанат да казват, че Франция си присвоява дипломатически успех, в който е изиграла само една от многото роли.

Но какво значение има какво мислят критиците и мърморковците? С тяхното отлично владеене на комуникацията Никола и Сесилия бързо прецениха политическите предимства, които могат да извлекат от тази операция. Като изведе съпругата си на преден план в тези толкова сложни международни преговори, френският държавен глава постави началото на дипломация от трети тип - едновременно лична и семейна. Това е метод, който крие рискове, но от който може да се спечели доста. В случай на успех президентът ще удари с един куршум два заека. Ще се радва на още по-голямо обществено одобрение от това, с което се ползваше досега, а същевременно ще позволи на съпругата си да покаже какво представлява на французите, за които досега тя си оставаше леко забулена в тайнственост личност.

Френската конституция не дава на половинката на държавния глава някаква особена роля, нито статут. Подобно извеждане на преден план на френската първа дама по един толкова деликатен въпрос е невиждано във Франция. В международен план правилото за политическа и дипломатическа дискретност на президентските половинки също се спазва, с някои малки изключения, разбира се, като например Хилари Клинтън.

Но Сесилия Саркози винаги е намеквала, че няма да се ограничи до ролята на "закачалка за елегантни тоалети". Тя няма да бъде и Госпожа Благотворителност, подобно на предходната първа дама Бернадет Ширак. Госпожа Саркози намекна, че няма да поеме също така и по пътя на паралелната дипломация, подобно на Даниел Митеран, която редовно поставяше в неудобно положение Ке д'Орсе (френското външно министерство) и съпруга си - Франсоа Митеран, с позициите си за Куба или кюрдите.

"Да организира обеди и да носи рокли на Диор или на Сен Лоран, това е нещо, с което Сесилия Саркози се справя много добре. Тя не иска да се задоволява само с това. Президентът винаги е казвал, че ще използва всички компетентни хора около себе си. Сесилия е една от тях. Всъщност тя е доста опасен посредник в преговорите", твърди Изабел Балкани, депутатка във френския парламент и близка приятелка на семейство Саркози.

Още след първото си пътуване до Триполи госпожа Саркози прие много присърце случая с шестимата медици, заявиха тогава от Елисейския дворец. "Действията на госпожа Саркози бяха в допълнение към дипломатическите усилия, но извършени с нейни собствени средства", коментира приближен на семейство Саркози.

Вчера френският държавен секретар Роже Картучи, също близък на Сесилия, внесе следното уточнение: "Тук не става дума за класическа дипломатическа роля. Тя няма да преговаря с Русия за противоракетния щит или за ракетите. Тя иска да участва в една колкото хуманна, толкова хуманитарна и социална дейност".

Дали Сесилия Саркози ще се притече утре на помощ на Ингрид Бетанкур или ще посети Дарфур? "Не трябва да се преувеличава. Тя не прави каквото ѝ да е", твърди Изабел Балкани. "Това, което има най-голямо значение за нея, са преди всичко децата ѝ и семейството. Но тя иска да върши и полезни неща", уточнява довереницата на Сесилия, която в последните няколко часа е получила доста есемеси от френската първа дама.

*по БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят