Сесилия Саркози преговаряла 50 часа с либийците за българските медици

Сесилия Саркози преговаряла 50 часа с либийците за българските медици

През целия си живот съм помагала на хората, които страдат, няма да се променям сега", заявява Сесилия Саркози в ексклузивно интервю за регионалния френски всекидневник "Ест репюбликен", за да оправдае ролята си в уреждането на кризата с българските медици в Либия, предаде БТА.

"Никога няма да ми попречат да се опитвам да помогна или да облекча страданията по света, в която и да било страна", подчертава съпругата на президента на Франция в интервюто, цитирано от Франс прес и редица френски вестници като "Монд","Трибюн", "Нувел обсерватьор".

Първата дама на Франция споделя, че е "шокирана, че някои медии използват една човешка драма и експлоатират страданията на жени, деца и семейства". По думите ѝ тя е отишла в Либия като жена, като майка, без непременно да обръща внимание на сложностите на международните отношения, а с твърдото намерение да спаси човешки живот.

Сесилия Саркози казва, че е преговаряла в продължение на 50 часа с всички либийски представители, които са били ангажирани със случая. Разговорите ѝ с Муамар Кадафи са били на четири очи,на английски и без преводач. Сесилия Саркози смята, че Кадафи е разбрал, "че може да направи хуманен жест, който да подобри имиджа му".

На въпрос какво е било предложено на либийския държавен глава в замяна на медиците, Сесилия Саркози отговаря: "На моето ниво стана дума единствено за медицинска помощ. Предложих на болницата в Бенгази лекари, които да обучат либийските си колеги, апаратура, лечебни процедури срещу СПИН и бързо получаване на визи за лечение на спешни случаи във Франция".

"Смятам да спазя обещанията си. Следя състоянието на всички заразени деца", заявява съпругата на френския президент, която не изключва възможността пак да посети Либия "ако е необходимо", по думите ѝ.

На въпрос за евентуалното ѝ явяване пред анкетна комисия на френския парламент, за да разкрие обстоятелствата по решаването на кризата с българските медици, Сесилия Саркози отговаря, че "мястото ѝ не е там", но все пак "държи да хвърли светлина по ролята си в този случай".

Съпругата на Никола Саркози отрича да е искала "да играе ролята на първа дама".

"Просто допринесох с каквото можах за решаването на една дотогава блокирана ситуация. Няма роля. Не смятам, че имам някаква особена роля. Всеки има дълг да се ангажира, когато сметне за необходимо", казва тя.

С ролята, изиграна от съпругата на френския президент за освобождаване на българските медицински сестри в Либия, Европа бе превърната в инструмент за семейна терапия на съпрузите Саркози. Това заяви във вторник съпредседателят на парламентарната група на зелените в Европарламента Даниел Кон-Бендит, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Либийският ръководител много добре го разбра и така бяха финализирани блокирани от година и половина оръжейни договори, подчерта евродепутатът. "Договорите бяха деблокирани, тъй като, за да има снимка на Сесилия с българските медицински сестри,  Франция даде на либийците оръжие, ядрена централа и признание за един диктатор".

Скандално е да се твърди, както постъпи Сесилия Саркози, че в замяна на освобождаването на задържаните в Либия българи Париж е предложил като компенсация единствено медицинска помощ, добави Бендит. "Не можеш да говориш, че няма компенсации, докато продаваш ядрена централа за обезсоляване на морска вода. Никой не повдигна въпроса за човешките права в Либия по повод случая с медиците", добави парламентаристът.

Сесилия Саркози отхвърли призивите да се яви пред парламентарна анкетна комисия, за да обясни ролята си за освобождаването на българските медици, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?