Сестра на член на ВСС бе назначена за заместник-шеф на съд

Сестрата на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Каролина Неделчева Татяна Неделчева бе назначена за заместник-председател на Окръжния съд в Търговище. Общо 13 членове на ВСС подкрепиха това решение, четирима бяха "против", а трима се "въздържаха".

Самата Каролина Неделчева спази закона и излезе от заседателната зала на ВСС преди гласуването по точката.

Гласуването по точката започна с поименна проверка на кворума в залата, което остави съмнения, че мнозинството се преброява дали ще събере необходимите 13 гласа. При обсъждането никой и дума не обели, че става дума за назначаването на сестрата на член на ВСС.

Законът не създава пречки за назначаване на роднина на члена на административния орган на позицията заместник-ръководител. Забрана има да се назначават за шефове на магистратури.

Кадруването за сестрата започна с гаф, защото членовете на ВСС не успяха да съберат необходимия брой гласове, за да освободят Десислава Сапунджиева, на чието място трябва да бъде назначена Татяна Неделчева.

При първото гласуване едва 12 от членовете на съвета подкрепиха оставката ѝ от ръководната длъжност. Това наложи прегласуване, което мина с 18 гласа "за" оставката.

Споделяне

Още от България